De kans op een jongen of meisje is genetisch bepaald, blijkt

24.01.2023 16:26

Als je zwanger bent is één van de grote vragen altijd of het een jongen of meisje zal gaan worden. De enige manier om hier achter te komen is door middel van een echo. Maar wist je eigenlijk dat het genetisch is bepaald wat het geslacht van je kindje gaat worden?

Voordat je zwanger wordt weet je dus eigenlijk al of je een jongen óf een meisje krijgt.

Jongen of meisje is genetisch bepaald

Niet alle ouders maakt het uit of ze een jongen of een meisje krijgen, maar het is zeker niet raar dat je hier benieuwd naar bent. Je zult dus uiteraard gaan zoeken naar bakerpraatjes die het geslacht voorspellen als je zwanger bent. Toch is er maar één betrouwbare manier om hier achter te komen, en dat is door middel van de 20-weken echo.

Maar een beetje gokken en gissen blijft altijd leuk. Elk stel heeft ook een grotere kans op één van de twee geslachten, wat erfelijk bepaald is. Door de zaadcel van de vader wordt het geslacht bepaald, dus eigenlijk door zijn familie goed te bestuderen zou je een klein beeld kunnen krijgen op het geslacht van jullie toekomstige kind.

De kans is niet 50/50

Om het geslacht te bepalen van de baby, dragen zowel vrouwen als mannen bij met een geslachtschromosoom. Vrouwen hebben alleen X-chromosomen door te geven, mannen zowel X- als Y-chromosomen. Maar de chromosomen van de man zijn doorslaggevend op het geslacht, of het een meisje (XX) of jongetje (XY) wordt.

De kans op een zoon of dochter is erfelijk bepaald, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Newcastle. Ze kwamen tot deze conclusie door honderden familiestambomen te bestuderen. Als een man meer zonen heeft kregen dan dochters, dan is de kans ook groter dat zijn zonen meer jongens krijgen. Als je als man meer zussen hebt, dan is de kans op het krijgen van een dochtertje weer groter.

Maar hoe werkt dat dan precies? Het is erfelijk bepaald door hoeveel X en Y-chromosomen mannen aanmaken, en dus hoe groot de kans is op een bepaald geslacht, zeggen onderzoekers. Als mannen dus meer X-chromosomen aanmaken, hebben ze een grotere kans dat ze een dochter gaan krijgen. Heeft je partner alleen maar broers? Dan is de kans op een jongetje een stuk groter. Ach, of het waar is en klopt, dat is niet met zekerheid te zeggen. Maar een mooi bakerpraatje voor op feesten en partijen is het zeker.

Bron: zwangerenportaal.nl