Klein beetje alcohol drinken aan begin van zwangerschap kan leiden tot wipneus bij je baby

22.02.2023 08:48

Een beetje alcohol drinken: het lijkt misschien onschuldig, zeker in het begin van je zwangerschap. Toch zou het een wipneus kunnen veroorzaken bij je baby.

Het geldt zelfs voor wat je dronk voordat je zwanger werd.

Nu blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam dat vrouwen die een klein beetje alcohol drinken voordat ze in verwachting zijn, een kind kunnen krijgen waaraan je dat kunt zien.

Ook geen slokje

“Wij tonen nu voor het eerst aan dat er ook een verband is tussen alcoholgebruik in lichte mate en vóór de zwangerschap en de vorm van het gezicht van het kind.” Zo kan je toekomstige kind een opstaande neus, een verkorte neus, een naar binnen gedraaid onderste ooglid of een naar buiten gedraaide kin krijgen als een in lichte mate alcohol gebruikt voordat je überhaupt zwanger bent.

Dit is tijdelijk en zou niet meer zichtbaar zijn op een leeftijd van 13 jaar. Maar aan een aantal pasgeboren baby’s kunnen onderzoekers dus zien of de moeder heeft gedronken ja of nee. “We benadrukken dat er geen veilig niveau van alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap bestaat. Het is raadzaam om vóór de conceptie te stoppen met het drinken van alcohol.” Alcohol kan de placenta passeren en de zich ontwikkelende foetus bereiken, wat verschillende risico’s met zich meebrengt. Het kan leiden tot aangeboren afwijkingen, zoals het foetaal alcoholsyndroom (FAS), wat kan leiden tot fysieke en mentale handicaps. Bovendien kan het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap ook het risico op een miskraam, vroeggeboorte en laag geboortegewicht verhogen.

Bron: Erasmus MC