‘Vrouwen die een keizersnede hebben gehad worden moeilijker opnieuw zwanger’

28.07.2021 14:49

Na een keizersnede kun je natuurlijk opnieuw zwanger willen worden. Maar of het net zo makkelijk gaat als na een vaginale bevalling? Volgens sommige onderzoekers is dat niet zo.

De onderzoekers van Amsterdam UMC hebben vrouwen in hun eerste ivf-behandeling met elkaar vergeleken.

Verschil

Alle deelnemers waren daarvoor één keer bevallen. In de ene groep zaten 334 vrouwen die eerder een keizersnede hebben gehad, in de andere groep zaten 983 vrouwen die vaginaal waren bevallen. Gekeken werd of het embryo na terugplaatsing in de baarmoeder innestelde. Wat blijkt? Van de groep die eerder via een keizersnede een baby kreeg, werd 36 procent zwanger, bij de groep die eerder vaginaal beviel was dat 10 procentpunt hoger: 46 procent. Dat scheelt behoorlijk, dus.

Lees ook
Tijdens je zwangerschap kom je gemiddeld 12 kilo aan, met een tweeling 20 kilo

Nadelen

Het kan te maken hebben met wat er met je lijf gebeurt als je een keizersnede hebt ondergaan. Soms is er geen andere keuze, bijvoorbeeld bij een stuitligging of medische reden. Soms is het noodzaak. Maar er zitten helaas wel nadelen aan een keizersnede, zeker als het gaat om herstel van de moeder. Zestig procent van de vrouwen ontwikkelt een niche, een holtevormig litteken waar bloed zich in kan ophopen. Twintig procent van de vrouwen houdt na een keizersnede last van ‘spotting’ – bloed dat lekt tussen de menstruaties door. Om nou echt te stellen dat vrouwen na een keizersnede minder makkelijk zwanger kunnen worden, is meer onderzoek nodig. Maar het lijkt er na deze studie wel enigszins op, helaas.

Bron: AD