Mag je zomaar kiezen voor een geplande keizersnede?
Er zijn vrouwen die de angst al voelen bij de gedachten dat ze moeten bevallen. Ze hebben liever gewoon een geplande keizersnede, in plaats van een pijnlijke vaginale bevalling. Misschien ben jij wel degene die dat zou willen en vraag je je af of je hier vrijwillig voor mag kiezen. Maar mag je zomaar om een geplande keizersnede vragen, als je geen bevalling aandurft?
Ook aan een keizersnede zitten risico’s.
Vrijwillig een keizersnede
Een geplande keizersnede is zeker niet beter dan een vaginale bevalling, als er geen risico’s zijn voor een vaginale bevalling. Een keizersnede is een operatie en dat brengt altijd risico’s met zich mee, er is namelijk een kleine kans op complicaties. Toch heeft het lichaam van vrouwen aardig wat te verduren bij een vaginale bevalling zonder complicaties, maar het herstel van een keizersnede is vooral een stuk zwaarder en heeft langer de tijd nodig. Je hebt immers een operatiewond die moet herstellen.
Ook heb je minder kans op overlijden bij een natuurlijke bevalling, dan bij een keizersnede: de kans is 0,04 per duizend bevallingen en bij een keizersnede is het 0,053 per duizend keizersnedes. Bij een keizersnede kun je ook nog eens meer bloed verliezen, een trombose krijgen, een wondinfectie oplopen of schade aan de darmen. Al met al heb je dus meer risico’s met een keizersnede dan met een vaginale bevalling. Zonder complicaties kun je dus toch beter kiezen voor een vaginale bevalling.
Wanneer krijg je een geplande keizersnede?
Wanneer er in overleg met je zorgverlener geen duidelijkheid is of een vaginale bevalling of keizersnede beter is, dan zou een keizersnede toch een goede optie voor je kunnen zijn. Bijvoorbeeld:
- Als je eerder al een keizersnede hebt gehad
- Als je meer risico hebt om incontinent te worden na een vaginale bevalling (dit is als je een operatie hebt gehad dichtbij de anus)
- Als je baby een afwijking heeft en daardoor een vaginale bevalling moeilijker wordt
- Als je baby in de stuitligging ligt
In deze gevallen overleg je altijd even met je gynaecoloog wat de voor- en nadelen zijn. Uiteindelijk beslis je zelf of je gaat voor een keizersnede. Bij een placenta praevia of als je baby dwars ligt, dan is een geplande keizersnede altijd nodig.
Bang om te bevallen
Het kan zo zijn dat je geen medische indicatie hebt, maar toch liever gaat voor een keizersnede omdat je bang bent voor de bevalling. In deze situatie zal je zorgverlener zich verdiepen in deze situatie om te kijken wat voor jou de beste optie is. Een vaginale bevalling is namelijk de veiligste optie, dus daarom moeten jullie eerst kijken of er geen andere opties mogelijk zijn om de angst weg te nemen, zoals:
- Gesprekken voeren met een psycholoog of EMDR therapie
- Afspraken over pijnstilling die je tijdens je bevalling mag om de pijn te verzachten
- Mensen die je eventueel kunnen steunen bij je bevalling
Als er geen oplossing is om de angst weg te nemen, kun je alsnog kiezen voor een geplande keizersnede. Dit omdat het niet handig is om met angst een bevalling te beginnen. Jij maakt dus eigenlijk de uiteindelijke keuze zelf. Angsthormonen kunnen de aanmaak van oxytocine in de weg staan en dit is nodig voor een soepele en vlotte ontsluiting.