Kan de geur van nagellak inademen tijdens je zwangerschap kwaad?

13.03.2023 08:40

Je nagels lakken als je zwanger bent: het lijkt een onschuldige bezigheid, maar is het dat ook? Je ademt ongemerkt toch bepaalde stoffen in: zijn die schadelijk voor je baby?

Net zoals je weet dat je niet alle verf mag inademen tijdens je zwangerschap, is er ook wat bezorgdheid rondom nagellak. In principe is het veilig om te doen, maar er zijn wat kanttekeningen.

Dit omdat sommige nagellakproducten chemicaliën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de moeder en de foetus.

Gevaarlijke stofjes

Een van de chemicaliën waarover bezorgdheid bestaat, is formaldehyde, dat soms wordt gebruikt als conserveermiddel in nagellak. Formaldehyde kan bij inademing irritatie van de luchtwegen veroorzaken en wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker bij langdurige blootstelling.

Een ander ingrediënt waar zorgen over bestaan, zijn ftalaten, die worden gebruikt om nagellak flexibel te maken. Ftalaten zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen en verminderde vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen.

Het is belangrijk om te weten dat de meeste nagellakken tegenwoordig vrij zijn van formaldehyde en ftalaten, maar sommige nagellakken bevatten deze chemicaliën nog steeds. Als je zwanger bent en nagellak wilt gebruiken, is het het beste om te kiezen voor nagellakken die vrij zijn van deze stoffen. En ook geldt: je moet heel veel van deze stofjes inademen voordat het schadelijk kan zijn. Die kans is vrij klein. Heb je nagellak gekocht die in de EU gemaakt is? Dan kan je ervan uitgaan dat het product veilig is om te gebruiken.

Lees ook: Ann doet speciale oproep: heet er nog iemand zoals mijn zoon?

Bovendien is het belangrijk om goed te ventileren tijdens het aanbrengen van nagellak en om handschoenen te dragen om huidcontact met de chemicaliën in de nagellak te verminderen. En nagellak remover dan? Die met aceton zou je ook beter kunnen vermijden.

Als je nog steeds bezorgd bent over de veiligheid van nagellak tijdens de zwangerschap, is het altijd het beste om te overleggen met je zorgverlener. Het kan geen kwaad om rondom je uitgerekende datum nagellak te dragen, maar als je een geplande keizersnede hebt staan, is het beter om het niet te doen. Ook geen gellac. Dit omdat artsen je doorbloeding in de gaten houden door onder andere naar je nagels te kijken.