Je mag je voornaam officieel veranderen, maar niet alles kun je kiezen

21.03.2023 11:17

Ben je niet blij met de naam die je ouders voor je hebben gekozen? Je mag je naam officieel wijzigen, maar dan moet je daar wel een geldige reden voor hebben. 

Als je naam niet meer bij je gender past of als je er een vervelende associatie mee hebt, kun je jezelf anders noemen.

In Nederland is het mogelijk om je voornaam te laten wijzigen. Dit kan om verschillende redenen, zoals een naam die niet past bij je genderidentiteit, een ongewenste associatie met een bepaalde persoon of gebeurtenis, of simpelweg omdat je de naam niet mooi vindt.

Wanneer mag het?

Om je voornaam te laten wijzigen, moet je een verzoek indienen bij de rechtbank in de regio waar je woont. Hierbij moet je onder andere aantonen dat de naamswijziging noodzakelijk is en dat de nieuwe naam passend is bij je persoonlijke situatie. Ook moet je eventuele kosten voor de naamswijziging betalen. Het kost je ongeveer 994 euro om je naam te veranderen. Ook als je maar 1 letter wilt wijzigen.

De rechter kan goedkeuring geven voor een andere voornaam als daar een belangrijke reden voor is. Bijvoorbeeld vanwege:

  • de betekenis die de voornaam in een andere taal heeft
  • gepest worden om de voornaam
  • psychisch lijden onder de voornaam
  • geslachtswijziging
  • religie
  • adoptie van een kind

Het is belangrijk om te weten dat niet elke voornaam is toegestaan. De nieuwe naam moet voldoen aan bepaalde criteria, zoals dat het geen ongepaste of verwarrende naam mag zijn, geen titels of adellijke namen mag bevatten en niet in strijd mag zijn met de openbare orde of goede zeden. Je mag dus geen scheldwoord als naam kiezen of getallen.

Als je eenmaal een nieuwe voornaam hebt gekregen, moet je dit ook doorgeven aan instanties zoals de gemeente, de Belastingdienst, zorgverzekeraars en banken.

Bron: Rechtspraak