‘Mijn kind heeft een naam die wereldwijd heel vaak voorkomt, maar in Nederland nooit bij een meisje’

21.11.2023 16:51

Een naam voor een meisje die wat wegheeft van een stoere jongensnaam? Tegenwoordig kiezen steeds meer ouders voor unisex namen. En soms zelfs een naam die in Nederland amper wordt gegeven.

Marieke vertelt ons haar leuke verhaal.

‘Mijn dochter heeft een naam die super veel voorkomt. Maar in Nederland zelden tot nooit bij een meisje. Ze heet namelijk “Joey”‘.

Fenesse

Ook krijgen we nog een interessante mail van een bijzondere naam voor een meisje die niemand kent: ‘Hoi redactie. Mijn naam is Fenesse. Ben die nog nooit op deze manier mijn naam tegen gekomen. Vernoemd naar mijn lieve oma Fenna.’

Nooit van gehoord

En Kimberley stuurt ook haar uitleg: ‘Mijn dochter heeft 3 namen, maar deze naam is toch echt mijn favoriet. Volgens het namenregister komt hij minder dan 5 procent voor als eerste naam, en 7 procent als volgzaam. Later kwam ik erachter dat het ook een liedje van Ferry Corsten is: Anahera! Ik vind het een prachtige, vrouwelijke en sterke naam. Het is een veel voorkomende Maori naam voor een meisje in Nieuw Zeeland, maar in ons koude kikkerlandje hoor ik het nooit.’

Friese naam voor een meisje

En als je nou echt voor Hollands wil gaan, kies dan voor een Friese naam. Babs mailt ons: ‘Zojuist lees ik op FB een artikel over originele meisjes en jongensnamen. Er komen allemaal originele namen in jullie rijtje voor, maar veel Engelse namen en ik mis de naam van onze zoon. Onze zoon heet Fyt. Je spreekt het uit als Fijt.

En hij is volgens de verschillende babysites de enige (in ieder geval vanaf 2010) in Nederland die zo heet. Een korte en stoere naam (beetje Fries, beetje zelf verzonnen). Hoop dat hij straks ook in jullie lijstje voorkomt. Met vriendelijke groet, Babs Barnhoorn. Moeder van Olle, Fyt en Wiep’

Koop hier het nieuwe moederboek voor meer geluk in je leven, Happy Mom van Tessa Heinhuis