‘Je mag komen op mijn bruiloft, natuurlijk! Maar neem alsjeblieft je kinderen niet mee’

23.02.2023 16:10

Hoera! Je gaat trouwen. Volgens velen wordt dat de mooiste dag van je leven. En die mag je natuurlijk helemaal inrichten zoals jij dat zou willen. Dus wil jij een bruiloft zonder kinderen? Dan moeten mensen zich daar naar schikken. Alleen dat aardig verwoorden, blijkt in de praktijk nogal eens lastiger dan gedacht.

Dus: hoe zeg je ‘wij willen een bruiloft zonder kinderen?’

6 manieren om duidelijk te maken dat het een bruiloft zonder kinderen is

Het is niet per se makkelijk om duidelijk te maken dat je voor een bruiloft zonder kinderen gaat, zonder mensen op hun teentjes te trappen. Ouders hebben vaak het idee dat ze hun kind overal mee naartoe kunnen nemen. Het wordt extra moeilijk om te benoemen dat je de bruiloft kinderloos viert, als het om familie of beste vrienden gaat. Dus hoe pak je dat een beetje handig aan?

 1. Praat met ze
  Dat klinkt een beetje simpel, maar het is wel effectief. Vaak vermeld je op de uitnodiging of save the date dat het een kinderloze bruiloft wordt, maar als het om je familie of beste vrienden gaat, is het goed om ze dit van te voren al in persoon te vertellen. Iets als: ‘We vinden jullie kinderen echt fantastisch, maar we hebben gekozen voor een bruiloft zonder kinderen, dus zou je oppas kunnen regelen?’, moet voldoende zijn.
 2. Benoem dat het jullie om de ouders gaat 
  Het klinkt een beetje hard om te zeggen: ‘jullie kinderen zijn niet welkom’ – al is dat wel het geval. Het kan dus een goede zijn om te benoemen dat het om de ouders gaat. ‘We willen graag een feest voor volwassenen, waarin iedereen relaxed kan genieten van de dag en niet hoeft om te kijken naar kinderen.’
 3. Zet het op de kaart 
  Je kunt het op verschillende manieren op de kaart zetten. Een sticker met ‘adults only’ is duidelijk. Je kunt er ook een zinnetje van maken: ‘Wij zijn dol op jullie kinderen, maar dit is een bruiloft voor volwassenen.’ Andere opties zijn:
  – Dit is een 18+ bruiloft
  – Deze dag vieren we graag met volwassenen
  – Om uitgebreid met iedereen te kunnen praten, vragen wij kinderen thuis te laten.
 4. De aanhef 
  Verstuur je een kaart? Dan werkt het goed om de aanhef op de enveloppe te richten aan de mensen die je uitnodigt. Dus: ‘Peter & Mariska van Dijk’ en niet ‘Fam. van Dijk’.
 5. RSVP reactie
  Wil je het niet op de kaart zetten? Dan kun je het ook als reactie op de RSVP vermelden, samen met andere extra informatie.
 6. Vraag het
  Heb je nog niets gehoord van vrienden of familie over of ze de boodschap hebben binnen gekregen? Dan kan het ook een goed idee zijn om het en passent eens te vragen. ‘Goh, hebben jullie eigenlijk al een oppas voor onze bruiloft?’. Als ze heel verbaasd reageren, kun je het meteen even uitleggen. Fijn!

Lees ook: Etiquette: hoeveel geld geef je nou cadeau op een bruiloft?