In welk trimester van je zwangerschap kun je het beste de corona-booster halen?

09.11.2022 11:27

Veel zwangere vrouwen hebben twijfels over de corona-booster. Is het wel verstandig om de herhaalprik te halen als je zwanger bent? In welke trimester zou je dit dan het beste kunnen halen?

En zo zijn er nog meer vragen. Is de booster wel echt nodig als je zwanger bent? Geeft de boosterprik geen ernstige complicaties?

Allemaal vragen die opkomen bij zwangere vrouwen als het gaat over de coronaboosterprik.

Zwanger en corona-booster

Als je zwanger bent kun je veilig de boosterprik halen. Het is eenmaal zo dat als je zwanger bent, je meer kans hebt om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Het is daarom van groot belang om de boosterprik te halen. Je wilt niet dat het gevolgen heeft voor jezelf en voor je baby. Als je zwanger bent heb je ook nog eens meer kans om in het ziekenhuis op de Intensive Care terecht te komen, dus het is wel verstandig en aan te raden om de boosterprik te halen uit bescherming van jezelf en je baby. Ook NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) beveelt in haar Standpunt Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap aan om de boosterprik en herhaalprik te halen.

In welk trimester van je zwangerschap corona-boosterprik halen?

Het maakt helemaal niet uit wanneer je de boosterprik gaat halen, dit kan in elk moment van je zwangerschap. Zelfs in het eerste trimester van je zwangerschap kun je de boosterprik gewoon veilig halen. Als je twijfels hebt om het in de eerste 12 weken van je zwangerschap te halen, dan kun je altijd daarna de afspraak inplannen. Maar toch is het wel belangrijk om niet te wachten tot het einde van je zwangerschap, want dan is er een groter risico op complicaties. De boosterprik geeft geen bijzondere bijwerkingen die gevaarlijk kunnen zijn voor jezelf en voor je baby. Misschien kreeg je na je eerste vaccinatie bijwerkingen van de coronaprik, maar bij het halen van de boosterprik zul je niet meer bijwerkingen krijgen dan bij de eerdere coronavaccinatie. Het advies is om je te laten inenten met mRNA vaccins (Pfizer en Moderna), deze zijn veilig bevonden.

Bron: RIVM