Kinderen die ernstig ziek worden van acute corona hebben eerst hoofdpijn

26.02.2022 11:58

Volgens nieuw onderzoek hebben kinderen die op de intensive care belanden vanwege een coronainfectie, neurologische symptomen. Daarmee bedoelen ze dat deze kinderen eerst klagen over hoofdpijn.

Van de kinderen die in het ziekenhuis lagen die positief werden getest op corona, ontwikkelde 44% neurologische symptomen, en deze kinderen hadden meer kans op op de intensive care belanden dan hun leeftijdsgenoten die dergelijke symptomen niet hadden, volgens een nieuwe studie onder leiding van een kinderarts-wetenschapper bij UPMC en de University of Pittsburgh School of Medicine.

Verward

Over corona bij kinderen is steeds meer bekend. Artsen zeggen nu: “Het SARS-CoV-2-virus kan jonge patiënten op verschillende manieren treffen: het kan acute ziekte veroorzaken, waarbij symptomatische ziekte kort na infectie optreedt, of kinderen kunnen weken na het opruimen van het virus een ontstekingsaandoening ontwikkelen die MIS-C wordt genoemd,” zei hoofdauteur Ericka Fink, MD, pediatrische intensivist bij UPMC Children’s Hospital van Pittsburgh.

De meest voorkomende neurologische aandoeningen die je ziet bij acute COVID-19 zijn hoofdpijn en verward zijn, terwijl kinderen met MIS-C het vaakst extreme hoofdpijn en last van duizeligheid hadden. Zeldzamere symptomen van beide aandoeningen waren onder meer reukverlies, verminderd gezichtsvermogen, een beroerte of een psychose.

Kinderen overlijden gelukkig bijna nooit aan corona, maar kunnen wel ernstig ziek worden door MIS-C, een ontstekingsziekte die in sommige gevallen bij kinderen optreedt ná de coronainfectie. Kinderen die erg last hebben van hoofdpijn zouden ook vaker MIS-C krijgen dan de kinderen die geen hoofdpijn hebben maar ook positief zijn getest op corona. Goed opletten dus, en je kind blijven vragen of hij of zij last heeft van het hoofd. Zo ja, altijd langs de huisarts gaan.

Bron: Science Daily