Brandwonden
Er komen vaak kinderen terecht in het Rotterdamse Brandwondencentrum Maasstad Ziekenhuis. Eén op de drie patiënten in dat ziekenhuis is jonger dan vier jaar en jaarlijk gaat het om 130 gevallen.
“Niet alleen in deze regio zijn kinderen oververtegenwoordigd”, vertelt brandwondenarts Ymke Lucas van Brandwondencentrum Maasstad Ziekenhuis aan Editie NL. “We zien vergelijkbare aantallen bij brandwondencentra in heel Nederland.”
De boosdoener van de brandwonden is vooral de hete thee. Volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting is dat de meestvoorkomende oorzaak van brandwonden bij kinderen onder de vier. “Jonge kinderen zijn heel nieuwsgierig en grijpen om zich heen om dingen te ontdekken”, zegt Lucas.
Kinderen hebben dunnere huid
De huid van kinderen is dunner dan die van volwassen, daarom zijn de gevolgen ook zo groot. “Bij ons zou hete vloeistof minder erge wonden maken. De plek kleurt dan hoogstens een beetje rood of raakt licht verbrand”, zegt de brandwondenarts. “Er is namens de brandwondenstichting een speciale campagne voor ouders, zodat ze er extra op letten.”
Koele thee drinken
Om het risico op brandwonden te verkleinen, is de oplossing het drinken van koelere thee, zegt theespecialist Richard Schukkink van de International Tea & Coffee Acadamy. “Het is een trend om thee vaker koud of op kamertemperatuur te serveren”, vertelt hij aan Editie NL. “Er zijn ook restaurants die theemenu’s aanbieden. Daar wordt de thee ook niet heet geserveerd, want dan zou je deze niet kunnen drinken als je eten er is.”
De smaak van het water heeft te maken met de temperatuur. “Groene thee met koeler water wordt wat minder wrang en dat vinden de meeste mensen lekkerder. Je kunt het best voor water van 60 graden kiezen”, zegt Schukkink. “Maar ook zwarte thee wordt zoeter als het met kouder water wordt gemaakt.”
Bij de de kruidenthee merk je eigenlijk heel weinig verschil qua smaak, of het met kokend water gezet is of juist lauw maakt geen verschil. “Ook dat soort kun je dus prima koud of lauw drinken.”