Deze 8 gewone dingen zijn giftig voor een baby

30.12.2023 14:42

Gewone dingen kunnen voor een baby giftig zijn, blijkt. Zeker 8 voedingsmiddelen moet je altijd vermijden als je kind tussen de 0 en 1 jaar is.

En ook als je kind net ouder is dan 1 jaar, is het absoluut niet aan te raden om deze dingen te geven. Overleg het bij twijfel met een arts.

Want het engste dat er kan gebeuren, is dat je kind niet goed kan kauwen op iets.

8 dingen die giftig zijn voor een baby

Hier zijn enkele voedingsmiddelen die als potentieel schadelijk worden beschouwd voor baby’s:

  1. Honing: Geef geen honing aan baby’s jonger dan één jaar, omdat het sporen van de bacterie Clostridium botulinum kan bevatten, wat botulisme kan veroorzaken bij zuigelingen.
  2. Noten en zaden: Hele noten en zaden vormen een verstikkingsgevaar voor baby’s. Geef ze in plaats daarvan in de vorm van notenpasta (zorg ervoor dat het vrij is van toegevoegde suikers en zout).
  3. Melk en zuivelproducten: Koemelk wordt over het algemeen niet aanbevolen voor baby’s jonger dan één jaar, omdat het moeilijker te verteren is en bepaalde voedingsstoffen in moedermelk of formule mist.
  4. Eieren: Introduceer eieren langzaam, begin met goed gekookte dooiers en vermijd het geven van rauwe of gedeeltelijk gekookte eieren vanwege het risico op salmonellabesmetting.
  5. Zout en suiker: Vermijd het toevoegen van zout of suiker aan het voedsel van een baby, omdat hun nieren nog niet volledig ontwikkeld zijn om overmatige hoeveelheden zout te verwerken. Baby’s hebben ook geen behoefte aan zoetigheid. Al lijkt het soms nog zo gezellig om je kind een hapje te laten proeven van iets, doe het niet.
  6. Scherpe voedingsmiddelen: Vermijd het geven van scherpe voedingsmiddelen, zoals hete pepers, aan baby’s vanwege het risico op irritatie van de maag en darmen. Pittig eten deel je dus nooit met je kleintje.
  7. Kleine harde voedingsmiddelen: Vermijd kleine harde voedingsmiddelen die een verstikkingsgevaar kunnen vormen, zoals hele druiven, noten, zaden, en harde snoepjes. Ook dingen als smarties mag je nooit geven aan een baby.
  8. Vis met veel kwik: Beperk de inname van vis met veel kwik, zoals haai, zwaardvis, koningsmakreel en tilefish. Kies in plaats daarvan vissoorten met een lager kwikgehalte, zoals zalm of tonijn.