Deze buikspieroefening mag je absoluut niet doen na je bevalling, volgens experts

22.12.2023 11:27

Na je bevalling wil je misschien graag wat kilo’s kwijtraken en weer strak in je pak zitten. Maar welke buikspieroefening mag je nou echt niet doen na het krijgen van een kind?

Er zijn er een aantal die je beter kunt vermijden, blijkt volgens experts.

Dat zijn met name de sit-ups en crunches. Dat wil zeggen: je rechte buikspieren trainen terwijl je op je rug ligt en dan omhoog beweegt. Deze buikspieroefening zou je beslist niet mogen doen kort na je bevalling.

Geduld hebben

Het heeft heel wat tijd nodig wil je je daar weer aan wagen. Dit komt omdat de buikspieren tijdens de zwangerschap aanzienlijk uitrekken om ruimte te bieden aan de groeiende baarmoeder en het zich ontwikkelende kind. Na de bevalling hebben de buikspieren tijd nodig om te herstellen en hun normale tonus terug te krijgen.

Sit-ups en crunches kunnen te veel druk uitoefenen op de buikspieren en het bekkengebied, vooral als er nog sprake is van diastase recti, wat een aandoening is waarbij de rechte buikspieren uiteenwijken. Dit kan leiden tot complicaties zoals rugpijn, bekkenproblemen en verergering van diastase recti. Dit raden experts dan ook absoluut af na je bevalling. Wacht hier zeker 6-8 weken mee, of je nou natuurlijk bent bevallen of via een keizersnede.

Lees ook: Val je na een tweede zwangerschap minder snel af dan na je eerste kind?

Anders dan die buikspieroefening na je bevalling

Wat kun je dan wel doen als je je fitter wilt voelen? Wandelen met je baby is altijd een goed idee om mee op te starten. In plaats van sit-ups kunnen postnatale oefeningen gericht zijn op het versterken van de dieper gelegen buikspieren en het geleidelijk opbouwen van kracht in het hele lichaam. Voor specifiek advies op basis van jouw situatie kun je altijd om advies vragen bij een professional. Weet wel dat je je lichaam tijd mag gunnen, je hebt een mens gemaakt in je lijf. Je mag dus rustig herstellen. Doet het pijn om te sporten, stop er dan gelijk mee. Je lichaam is er dan nog niet klaar voor. Zwemmen en fietsen zijn meestal ook goede manieren om weer te bewegen na het krijgen van een kind.

Bron: Pregnancy, Birth & Baby