Eten en drinken tijdens de bevalling: mag het (en is het nodig)?

24.01.2023 16:33

Je weet nooit precies hoe lang een bevalling zal gaan duren. Soms kan het zo zijn dat het uren duurt. Mag je dan eten en drinken in de tussentijd? 

Ook zijn er producten die je het best kunt eten tijdens de bevalling.

Moet je eten?

Een bevalling is meestal erg zwaar en kan lang duren. Het is dus best logisch en zelfs slim om tussendoor wat te eten. Het kan ook voorkomen dat je zo bezig bent met bevallen, dat eten het laatste is waar je aan denkt. Het is daarom ook niet verplicht om te eten tijdens de bevalling. Maar vergeet niet dat je lichaam een enorme prestatie levert. Als je voelt dat je lichaam voeding nodig heeft, neem dan iets te eten.

Wat moet je drinken

Door het puffen kan je mond droog aan gaan voelen. Om dit te verhelpen is drinken de beste oplossing. Sommige vrouwen vinden het fijn om door een rietje te drinken. Op deze manier kun je in de bevallingshouding blijven. Het is belangrijk dat het drankje goed hydrateert. Water is meestal de beste optie, maar thee of water met een smaakje werkt ook.

LEES OOK: Waarom je je zou moeten voorbereiden op de bevalling

Your body knows best

Niet iedereen heeft behoefte aan eten tijdens de bevalling. Sterker nog, het kan best zo zijn dat je misselijk bent. Het laatste wat je wilt is dat het eten omhoog komt tijdens de weeën. De spijsvertering is niet heel actief tijdens de bevalling. Eten blijft dus langer in je maag zitten waardoor je minder snel honger krijgt. Luister goed naar je lichaam. Eten en drinken is niet verplicht, maar als je voelt dat het nodig is kan het prima. Het is verstandig om iets kleins te eten. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt, wat fruit of een cracker. Het wordt niet aangeraden om zware maaltijden of vette snacks te nemen.

Bron: zwangerenportaal.nl