Samenstelling van je botten waarschijnlijk blijvend anders na bevalling, blijkt uit onderzoek

24.01.2023 11:26

Een bevalling doet enorm veel met je lichaam en een vrouwenlichaam verandert ook op allerlei manieren door een zwangerschap. Maar nu hebben onderzoekers ontdekt dat een zwangerschap wel eens blijvend impact op de samenstelling van je botten kan hebben.

Karlijn Meinders is journalist en vertelt dit in de BNR-podcast Wetenschap Vandaag. Iedereen weet wel dat botten veranderen als we groeien of heel oud worden, maar daarna denken de meesten dat botten niet echt meer zullen veranderen. Maar toch is er van een eerder onderzoek naar astronauten al bekend dat ook als je volwassen bent je botten nog gewoon kunnen veranderen. Bij die astronauten kwam het doordat er geen zwaartekracht was voor lange tijd. Hierdoor stond er minder druk op de botten en ze werden daardoor ook zwakker.

Nieuw onderzoek

Uit een nieuw onderzoek die door de universiteit van New York is uitgevoerd, bleek dat een zwangerschap waarschijnlijk impact op je botten heeft. Doordat het wel impact heeft op het leven na je zwangerschap, is het nuttig om dit te weten als vrouw. De voortplanting blijkt de botten van vrouwen permanent en op een voorheen onbekende manier te veranderen. “Dit toont aan dat het skelet geen statisch, maar een dynamisch orgaan is dat mee verandert met gebeurtenissen in het leven,” verklaart onderzoeker Paola Cerrito.

Botten van een aap

Er werd naar de botten gekeken van een bepaald soort aap door de onderzoekers, namelijk de makaak, die waren ook niet meer in leven. Hierbij hebben ze het dijbeenbot onderzocht, dat is het grootste bot dat we in ons lichaam hebben. Ze hebben het bot doormidden gehakt en hier een dun plakje vanaf gehaald. Ze legden dit onder een microscoop en keken toen naar het weefsel. Met die combinatie lukte het om van elk puntje op het bot te bepalen welke scheikunde elementen te zien waren.

Het was een grote verrassing wat er gevonden is. De hoeveelheid fosfor, magnesium en calcium blijft ook heel erg laag na een bevalling. Dit is natuurlijk logisch als je zwanger bent, omdat veel van de mineralen in het lichaam naar je baby gaan die in ontwikkeling is. Er werd alleen wel iets gedacht: dat de waarden weer zouden herstellen na de zwangerschap. Dat de elementen in het bot naar het oude niveau zouden gaan na de bevalling en eventuele borstvoeding. Nu lijkt dit dus niet het geval te zijn.

Overeenkomsten

Nu ging het om de makaken, maar wat zegt het dan eigenlijk over de mens? Volgens Karlijn is het aannemelijk dat er iets vergelijkbaars te vinden is als ze het gaan onderzoeken bij mensen. Dat de reproductie invloed heeft op botten, is volgens de onderzoeker ook niet verwonderlijk. “We weten dat het skelet van een zwangere vrouw dient als mineraalopslag voor de zich ontwikkelende foetus,” vervolgt ze. “Maar wat wél verrassend is, is dat we hadden verwacht dat de elementaire verschillen na verloop van tijd weer zouden verdwijnen. We dachten dat de botten uiteindelijk dus weer volledig zouden herstellen.” Maar dat blijkt niet het geval. Een zwangerschap blijkt de botten van vrouwen dus onomkeerbaar te veranderen. “Het bewijs van reproductie staat voor altijd in de botten gegrift,” aldus Cerrito.

Bron: famme.nl