Een miskraam is straks te voorspellen dankzij nieuwe 3D-echo

28.04.2023 08:03
miskraam 3d-echo

Als je twee of meerdere miskramen hebt gehad en weer zwanger wordt, is dat ontzettend spannend. Zou het deze keer wel goed gaan? Waar ligt het überhaupt aan dat het niet goed ging? Een nieuwe, geavanceerde 3D-echo moet ouders geruststellen. Daarmee kan worden gekeken of de embryo zich goed ontwikkelt en wat het risico van een nieuwe miskraam zou zijn.

Hoe kan het dat een 3D-echo al eerder aan kan tonen wat de kans op een miskraam is? Dat heeft alles te maken met de ontwikkeling van een embryo. Als de zwangerschap eindigt in een miskraam, is de ontwikkeling in de eerste tien weken anders dan bij een gezonde zwangerschap. Zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Ontwikkeling embryo anders bij miskraam

De ontwikkeling van een embryo in de eerste tien weken van een zwangerschap die eindigt in een miskraam gaat anders dan bij een gezonde zwangerschap. Dat toont onderzoek van het Erasmus MC aan. Ze ontdekten dit met geavanceerde 3D-echo’s en virtual reality (VR). Met deze techniek kunnen ze de kans op een miskraam voorspellen, en ouders tijdens die eerste weken mogelijk geruststellen als de groei goed gaat.

Onderzoek

Tussen 2010 en 2018 volgden de wetenschappers 644 zwangere vrouwen. Daarvan waren er 611 gezonde zwangerschappen en eindigden er 33 in een miskraam. Met de nieuwe 3D-technieken werden er hologrammen van het embryo gemaakt. Zo was goed te zien hoe de armen en benen zich ontwikkelden, wat de vorm en lengte van de hersenen en de kromming van het lichaam was én werd de afstand tussen de kruin van het hoofdje en de onderkant van de billen gemeten. Promovendus en echoscopist Carsten Pietersma vertelt dat deze ontwikkelingsstadia langzamer verliepen bij zwangerschappen die eindigden in een miskraam. En dat betekent dus dat de ontwikkeling van een embryo het verloop van een zwangerschap kan voorspellen, zo legt hij uit.

In datzelfde artikel komt gynaecoloog Melek Rousian aan het woord. Zij vertelt dat er tot noch toe geen betrouwbare manieren om miskramen te voorspellen waren. “Als een embryo achterloopt, zie je dat niet altijd in de groei en dus ook niet op de gewone echo’s. Aan achterblijvende ontwikkeling kun je dus zien dat er een kans bestaat dat de zwangerschap eindigt in een miskraam.”

Binnenkort 3D-echo voor miskraam beschikbaar

De technieken zijn duur. Ze vergen veel kennis en geavanceerde apparatuur, waardoor de echo’s niet in gewone verloskundigenpraktijken zullen worden aangeboden. De onderzoekers verwachten binnen ene jaar een speciale kamer in het Erasmus MC te hebben, zodat stellen die meerdere miskramen hebben gehad, daar terecht kunnen.

Bron: Erasmus MC