‘Vrouwen die op deze leeftijd zwanger worden zouden gezondere kinderen krijgen’

27.03.2023 14:11

Je kunt niet altijd plannen wanneer je moeder wordt: en dat is maar goed ook. Want zo loopt het leven, nietwaar? Je mag hopen dat het mag lukken om zwanger te worden.

Maar volgens onderzoek is een bepaalde leeftijd wel gunstiger voor de toekomst van je kind.

Volgens het Britse Millennium Cohort onderzoek heeft de leeftijd waarop een vrouw bevalt heel veel invloed op haar kind. En dat zit zo: vrouwen die tussen de 30 en 39 jaar moeder worden, zouden slimmere en gezondere kinderen krijgen. Vrouwen hebben dan meestal hun zaken goed op orde, waardoor een financiele zekerheid en stabiliteit in een relatie is. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar gemiddeld gezien wel. En vrouwen zouden op deze leeftijd ook meer levenservaring hebben die ze sterkere moeders maakt.

Over het algemeen geldt dat oudere vrouwen een hoger risico hebben op zwangerschapscomplicaties en dat oudere vaders een hoger risico hebben op het krijgen van kinderen met bepaalde genetische aandoeningen. Dit betekent echter niet dat jongere vrouwen en vaders per definitie gezondere kinderen krijgen.

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de gezondheid van het kind, waaronder genetica, gezondheid van de ouders en prenatale zorg. Jongere vrouwen hebben misschien een betere kans op een probleemloze zwangerschap en bevalling, maar als ze niet goed voor zichzelf zorgen of als er genetische factoren aanwezig zijn, kunnen ze nog steeds kinderen krijgen met gezondheidsproblemen.

Oudere vrouwen hebben een hoger risico op complicaties zoals zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk, vroeggeboorte en andere complicaties die de gezondheid van het kind kunnen beïnvloeden. Oudere vaders hebben een hoger risico op het krijgen van kinderen met genetische aandoeningen zoals het syndroom van Down en schizofrenie.

Het is belangrijk om te onthouden dat de gezondheid van het kind niet alleen afhankelijk is van de leeftijd van de ouders, maar ook van factoren zoals prenatale zorg, levensstijl van de ouders en genetica.

Leeftijd en kwaaltjes

Maar natuurlijk zegt leeftijd niet alles: zeker niet. Ook vrouwen van twintig kunnen goed opvoeden en een fijne thuisbasis bieden aan kinderen. En hetzelfde geldt vrouwen van boven de veertig. Wel is er boven de veertig jaar meer kans op zwangerschapskwaaltjes.

Hier zijn enkele zwangerschapskwaaltjes en hoe de kans op deze kwaaltjes kan variëren met leeftijd:

  1. Misselijkheid en braken: Dit is een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje dat kan optreden bij vrouwen van elke leeftijd, maar het kan vaker voorkomen bij jongere vrouwen.
  2. Vermoeidheid: Dit kwaaltje kan ook voorkomen bij vrouwen van elke leeftijd en is vaak het meest uitgesproken tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.
  3. Rugpijn: Zwangerschap kan bijdragen aan rugpijn en dit kan vaker voorkomen bij oudere vrouwen vanwege het verlies van spiermassa en flexibiliteit.
  4. Hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes: Deze complicaties komen vaker voor bij oudere vrouwen.
  5. Vroeggeboorte: Dit kan ook vaker voorkomen bij oudere vrouwen, vooral bij vrouwen ouder dan 35 jaar.
  6. Miskraam: Hoewel het risico op een miskraam toeneemt met de leeftijd van de vrouw, kan het bij vrouwen van elke leeftijd voorkomen.