Is het normaal om een laag libido te hebben tijdens je zwangerschap?

03.02.2023 09:55

Heb je maar weinig zin in een polonaise aan je lijf tijdens je zwangerschap? Helemaal niet gek. Een laag libido in een zwangerschap komt vaak voor.

Het is normaal om tijdens de zwangerschap een verminderd seksueel verlangen te ervaren. Dit komt door veranderingen in hormonale niveaus, vermoeidheid, lichamelijke veranderingen en bezorgdheid over de gezondheid van het ongeboren kind. Het is belangrijk om met je zorgverlener te praten over hoe je je voelt en of er manieren zijn om je seksuele gezondheid tijdens de zwangerschap te ondersteunen.

Oorzaken laag libido

Er zijn veel factoren die bijdragen aan een verminderd seksueel verlangen, waaronder:

  1. Stress en vermoeidheid: Dagelijkse stress en vermoeidheid kunnen het seksuele verlangen verminderen.
  2. Hormonale veranderingen: Veranderingen in hormonale niveaus, zoals tijdens de menopauze of zwangerschap, kunnen invloed hebben op het libido.
  3. Medische aandoeningen: Sommige aandoeningen, zoals diabetes, bloedarmoede en schildklierproblemen, kunnen het seksuele verlangen beïnvloeden.
  4. Psychiatrische aandoeningen: Depressie, angst en andere geestelijke gezondheidsproblemen kunnen een negatieve invloed hebben op het libido.
  5. Medicijngebruik: Sommige medicijnen, zoals anticonceptiepillen en bloeddrukmedicijnen, kunnen het libido beïnvloeden.
  6. Relatieproblemen: Problemen in de relatie, zoals communicatieproblemen of seksuele problemen, kunnen het seksuele verlangen verminderen.
  7. Leefstijl: Ongezonde gewoonten, zoals roken, overmatig alcoholgebruik en een ongezonde voeding, kunnen bijdragen aan een verminderd seksueel verlangen.

Hormonen veroorzaken laag libido in je zwangerschap

Je hormonen gieren door je lijf. Daarom voel je je de ene dag dolgelukkig en de andere dag strontchagrijnig.

Tijdens de zwangerschap veranderen de hormonale niveaus van een vrouw. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op haar lichamelijke en emotionele welzijn. Enkele van de belangrijkste hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap zijn:

  1. Progesteron: Dit hormoon ondersteunt de groei en ontwikkeling van de placenta en vermindert de contracties van de baarmoeder, waardoor de kans op miskraam wordt verminderd.
  2. Oestrogeen: Dit hormoon regelt de groei en ontwikkeling van de baarmoeder en de borsten, en bevordert ook de bloedcirculatie naar het bekkengebied.
  3. Human Chorionic Gonadotropin (hCG): Dit hormoon wordt geproduceerd door de placenta en is verantwoordelijk voor het onderhouden van de zwangerschap.
  4. Relaxine: Dit hormoon ontspant de gewrichten en pezen en bereidt het lichaam voor op de bevalling.

Deze hormonale veranderingen kunnen bijdragen aan symptomen zoals misselijkheid, vermoeidheid, veranderingen in de huid, emotionele schommelingen en verminderd seksueel verlangen

Het mag wel

Het is alvast fijn om te weten dat het in ieder geval mag en geen kwaad kan. Seks tijdens de zwangerschap is in de meeste gevallen veilig, mits er geen medische complicaties zijn. Sommige vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap een verminderd seksueel verlangen, terwijl anderen juist een toename ervaren. Het is belangrijk om je comfortabel te voelen en te luisteren naar je lichaam en emoties. Als er pijn of ongemak ervaren wordt tijdens de seks, moet de zorgverlener hier direct over worden geïnformeerd.

Bron: Medical News Today