10 dingen die je niet moet zeggen tegen een zwangere vrouw

20.04.2023 14:47
niet zeggen zwangere vrouw

Clichés en gewoontes, het leven staat er bol van. Zeker wat betreft de zwangerschap en bevalling, zijn mensen geneigd je om de oren te slaan met opmerkingen waar je niets aan hebt en die je zelfs kunnen kwetsen. Daarom: 10 dingen die je niet moet zeggen tegen een zwangere vrouw. 

10 dingen die je niet moet zeggen tegen een zwangere vrouw

 1. Je eigen bevallingsverhaal vertellen
  Veel vrouwen doen het, maar weinig vrouwen zitten erop te wachten: het bevallingsverhaal van anderen. De kans is groot dat het vooral bedoelt is om jou een hart onder de riem te steken, maar niemand zit erop te wachten. Als je zwanger bent is zo’n bevalling waarschijnlijk iets wat je best spannend vindt en is zo’n “bemoedigend verhaal” het laatste waar je zin in hebt. Dus: tenzij iemand er specifiek om vraagt, houd je eigen bevallingsverhaal vooral lekker voor je.
 2. ‘Zoo, jij zal er wel bijna zijn, hè?’
  Het is een heel vreemd fenomeen dat mensen als een vrouw zwanger is de fatsoensregel van ‘niets over iemand zijn uiterlijk zeggen’ vergeten. Feit blijft: iets zeggen over mensen hun uiterlijk dat geen uitgesproken compliment is, dat doe je niet.
 3. ‘Weet je zeker dat het er geen twee zijn?’
  Deze valt in de categorie van nummer 2 in dit rijtje: als je niets aardigs te zeggen hebt, zeg dan gewoon lekker niets.
 4. ‘Je gaat toch wel borstvoeding geven?’
  Naast dat dit natuurlijk totaal niet jouw zaak is, zit er in de manier van deze vraagstelling nogal een waardeoordeel. Hiermee suggereer je namelijk dat volgens jou borstvoeding het beste is, maar daar hoeft deze aanstaande mama het helemaal niet mee eens te zijn. Wil je echt heel graag weten hoe de zwangere erover denkt? Dan kun je het natuurlijk gewoon open vragen: ‘weet je al of je voor borst- of flesvoeding gaat?’, bijvoorbeeld.
 5. Horrorverhalen over pasgeboren baby’s
  Gewoon. Niet. Doen.
 6. ‘Gaat het wel goed? Je ziet er een beetje moe uit’
  Gek, hè? Er gebeurt ook nogal wat in het lichaam van een zwangere vrouw. Bovendien is de kans groot dat de zwangere zich al niet topfit hoort en als je dan ook nog eens hoort dat je er moe uitziet, ben je helemaal niet meer te genieten.
 7. ‘Ik stond met 36 weken zwangerschap nog te dansen op de bruiloft van m’n beste vriendin’
  Eh, ja, da’s heel fijn voor je. Maar als de moeder in spe al vanaf week 30 amper meer kan lopen, niet zo heel leuk om te horen. Kortom: doe maar niet.
 8. ‘Een dag na de bevalling liep ik al het eerste rondje met m’n baby’
  Wederom: heel erg fijn voor je. Maar het herstel van een bevalling is voor iedereen anders en daar moet geen competitie van gemaakt worden.
 9. ‘Ben je nu al moe? Wacht maar tot de baby er is’
  Moet het zo negatief? Ja, ze is nu al moe en natuurlijk zal ze moe zijn als de baby er is, maar dan heeft ze er tenminste al wel iets heel moois voor teruggekregen.
 10. ‘In mijn tijd aten we ** gewoon’
  Dit is een dooddoener van de bovenste plank. Vroeger mochten vrouwen ook niet werken, werd er niet naar ze geluisterd en gebeurde iedere bevalling zonder pijnbestrijding. Dus nee, wat er vroeger gebeurde, is niet automatisch het beste.