Back in the days: de populairste jongensnamen van 50 jaar geleden

12.05.2023 06:31
populairste jongensnamen 50 jaar geleden

Noah, Lucas en James: het zijn de populairste jongensnamen van het moment. Namen zijn ontzettend trendgevoelig, dus ieder jaar verandert die top tien (in ieder geval een beetje). Hoe was dat vroeger? Wat zijn de populairste jongensnamen van 50 jaar geleden? 

Tijden veranderen, en namen ook. Wat opvalt is dat veel van de namen van vroeger veel langer zijn dan we nu gewend zijn. Verder is in veel namen de verwijzing naar de Bijbel overduidelijk. Welke van de namen herken jij van je (schoon)vader of andere mannen in de familie?

Populairste jongensnamen van 50 jaar geleden

1. Johannes

2. Jan

3. Cornelis

4. Hendrik

5. Peter

6. Robert

7. Petrus

8. Ronald

9. Marcel

10. Richard

11. Willem

12. Fransicus

13. René

14. Pieter

15. Gerrit

16. Wilhelmus

17. Gerardus

18. Antonius

19. Edwin

20. Adrianus

21. Marco

22. Erik

23. Jacobus

24. Eric

25. Marinus

Namen van vroeger maken een comeback

Als je naar bovenstaand lijstje kijkt, valt het je vast op dat je een aantal van de namen weer vaker hoort. Willem, bijvoorbeeld, is tegenwoordig best een populaire jongensnaam. Ook Jan en Erik hoor je tegenwoordig nog redelijk vaak. Logisch, want namen van vroegere maken een comeback. En als het niet de ‘originele’ vorm van een naam is, dan is het wel een modernere versie van de naam. Wil jij je kindje vernoemen naar iemand uit de familie, maar wil je daar wat hips meedoen? Dan hebben wij tips hoe je ‘ouderwetse’ namen een ‘hippe’ variant kan geven.