Clearblue of Kruidvat: is een goedkope zwangerschapstest net zo betrouwbaar?

21.06.2022 12:31

Als je denkt dat je zwanger bent is dat ontzettend spannend, natuurlijk. Want dan kun je er met een simpele test achterkomen of het nu écht raak is… 

Maar wat voor zwangerschapstest kun je nu het beste halen? Maakt het bijvoorbeeld uit of je een A-merk kiest, zoals Clearblue? Of is een goedkope test van bijvoorbeeld de Kruidvat of de Action net zo betrouwbaar?

Ter vergelijking: je kunt online al een zwangerschapstest kopen voor 1 euro. Dat is er een via Luxplus, van het merk Clear and Simple. Je bestelt dan een doosje van 1,99 voor twee stuks. De test van Clearblue met indicator van hoeveel weken je al zwanger bent, kost daarentegen zo 19,95 euro. Een verschil van bijna 19 euro, dus. Maar wat is nu wijsheid als je zeker wilt weten of je in verwachting bent?

Valse voorspelling

Allereerst is belangrijk om te weten dat geen enkele test 100% zekerheid biedt. Je weet het dus oprecht nooit 100% zeker. Maar er zit wel verschil in de prijsklasse: het grootste verschil tussen goedkope en dure testen zit ‘m in de ‘indroogstreepjes’. De meeste testen geven een zwangerschap aan met twee lijntjes. Eén lijntje betekent dat je niet zwanger bent. Maar als je bij dit soort testen wat te lang wacht met kijken of je 2 streepjes hebt, kan het zo zijn dat er alsnog een tweede lijntje verschijnt, terwijl je helemaal niet zwanger bent. Om dit te voorkomen kun je het beste altijd binnen 5 minuten je antwoord van de test aflezen, omdat anders je urine te lang indroogt. En: bij duurdere zwangerschapstesten is de testuitslag digitaal, waardoor je van die indroogstreepjes geen last hebt. Ofwel: die doen dus geen valse voorspellingen.

Lees ook
Onderzoek: goed teken als je baby aan het eind van je zwangerschap actief in de buik is

Snel

Alle zwangerschapstesten meten hoeveel HCG, het zwangerschapshormoon, er in je lichaam zit. En hoeveel je van dat hormoon in je lijf hebt in de eerste weken van je zwangerschap, verschilt altijd per vrouw. Dus de ene test is voor jou misschien betrouwbaar, maar voor een ander niet. Toch zijn er 2 dingen waar je op kunt letten als je een test koopt: er zijn testen die je in je urine dipt en testen waar je ook overheen mag plassen. De testen waar je overheen kunt plassen zijn technisch wat meer ontwikkeld, dus dan kun je altijd beter daarvoor kiezen. En welk merk… Dat maakt meestal dus niet uit, tenzij je te lang wacht met het resultaat aflezen.

 

Bron: Mama’s op Internet, Ouders van Nu