Baby verbaast gynaecologen met bijzonder geboortegewicht: ‘Zo zie je ze maar zelden’

16.03.2023 13:41

Een pasgeboren baby weegt meestal rond de 3,5 kilo na een voldragen zwangerschap van 40 weken. Maar het kan ook anders en zwaarder, weet ook deze moeder.

Ruby’s kind werd geboren met een bijzonder geboortegewicht. Zelfs artsen stonden er van te kijken.

Artsen voorspelden dat het jongetje geboren zou worden met 4,1 kilo, maar dit werd ruim anderhalve kilo meer toen hij op 1 augustus 2022 ter wereld kwam. Teddie werd namelijk geboren met een gewicht van 5,4 kilo. Het kindje kwam met een keizersnede ter wereld.

Normaal gewicht

Het geboortegewicht van een baby kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de genetica van de ouders, de duur van de zwangerschap en de gezondheid van de moeder tijdens de zwangerschap. Over het algemeen varieert het geboortegewicht van een baby tussen de 2,5 en 4,5 kilogram.

Een baby met een geboortegewicht van minder dan 2,5 kilogram wordt beschouwd als een laag geboortegewicht baby, en een baby met een gewicht van meer dan 4,5 kilogram wordt beschouwd als een groot geboortegewicht baby. Een laag geboortegewicht kan verband houden met complicaties tijdens de zwangerschap, zoals zwangerschapsdiabetes of pre-eclampsie, terwijl een groot geboortegewicht kan worden geassocieerd met zwangerschapsdiabetes of genetica van de ouders.

Het is belangrijk dat de gezondheid van de baby na de geboorte wordt gecontroleerd, ongeacht het geboortegewicht. De zorgverleners zullen het geboortegewicht van de baby meten en andere gezondheidsproblemen opsporen die zich kunnen voordoen bij pasgeborenen.