‘Mijn schoonmoeder kust mijn pasgeboren baby op de mond en ik vind dat vervelend’

15.03.2023 08:43

Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze en je kunt het treffen, maar soms durf je misschien niet alles tegen haar te zeggen zoals tegen je eigen moeder. 

In onze Mama’s Facebookgroep worden vaak vragen gesteld waar moeders zelf niet helemaal uit komen. Ze vragen dan om advies van anderen.

Een moeder weet niet zo goed wat ze moet doen nu haar pasgeboren baby op de mond wordt gekust door haar schoonmoeder. Ze vindt het zelf niet prettig, maar het is uiteraard een teken van liefde… Dus wat doe je dan? Maak je het bespreekbaar of niet?

Vies

Dit is het anonieme bericht dat nu wordt gedeeld:

‘Sorry maar ik wil even weten of ik me aanstel of niet.
Ik heb een baby’tje van net een maand oud.
Ik had het met mijn vriend erover dat ik het niet fijn vond dat zijn moeder hem op het hoofd kuste.
Nu deed ze het gisteren op zijn mond. ik weet niet zo goed wat ik ermee moet doen en ik vind het eigenlijk best wel vies’.
Wat vind jij? Kun je daar iets van zeggen of lekker laten gaan?

Experts

Experts zeggen het volgende:

‘Het kussen van een baby op de mond is een onderwerp dat kan leiden tot verschillende meningen en discussies, afhankelijk van de culturele, sociale en persoonlijke context. Het is belangrijk om de ontwikkelingsfase van de baby, de gezondheid en veiligheid van het kind, en de voorkeuren van de ouders en verzorgers te overwegen voordat u besluit om een baby op de mond te kussen. In het algemeen wordt aangeraden om te kiezen voor andere manieren van genegenheid en affectie, zoals knuffels, glimlachen en zachte aanrakingen, en om te vermijden om een baby op de mond te kussen om eventuele risico’s op overdracht van ziekten te voorkomen.’