Wat vind jij: kan een baby vijf dagen per week naar de opvang?

14.03.2023 09:06

Moederdilemma’s: we hebben ze allemaal. Soms weten we ook niet wat beter is om te doen. Zoals de vraag: is het oké om een baby vijf dagen per week naar de opvang te brengen?

Een baby heeft in principe nog weinig door, zul je denken.

Of is juist dat eerste jaar samen zijn met je ouders zo belangrijk? De taken tussen ouders zijn nog altijd niet gelijk verdeeld, hoewel moeders wel steeds meer gaan werken. Maar moeders nemen thuis nog altijd meer taken op zich om op de kinderen te letten.

Hoe los je het anders op?

Kinderopvang kost gemiddeld tussen de 28 en 32 euro per opvangdag. In deze prijs zitten vaak niet alle kosten inbegrepen en het verschilt ook per inkomen van een gezin. Twee op de drie ouders vindt dat een paar dagen naar de crèche gaan niet goed is voor een baby, laat staan alle vijf de dagen van de week. Maar hoe los je het op, als je beiden fulltime werkt (en dat inkomen ook nodig hebt) en er geen grootouders zijn die op kunnen passen? Meer dan 80% van de bevolking van 16 jaar en ouder vindt dat een moeder met kinderen onder de vier jaar niet of hooguit 28 uur per week zou moeten werken.

Maar als je beiden je geld nodig hebt, dan is het soms niet anders op te lossen. Volgens sommige mensen is de kinderopvang op jonge leeftijd juist goed, omdat kinderen zo wennen aan andere kinderen, zeker als er thuis nog geen broertjes of zusjes zijn. Wat beter zou helpen is dat als vrouwen net zoveel zouden verdienen als mannen: zo kunnen ze de zorg voor de kinderen eerlijker verdelen omdat dan niet het grootste salaris wordt ingeleverd als de vader thuis is bij zijn kinderen. Bij 11 procent van de gezinnen in Nederland met twee ouders, werken beide ouders fulltime.

Bron: De Telegraaf