Als je baby zelf omrolt, is op de buik slapen dan gevaarlijk?
We weten het: baby’s kunnen het veiligst op de rug slapen. Maar wat als je kleine zich toch omdraait en op de buik rolt?
Buikslapen baby
Wanneer je je baby zelf op de buik legt, dan brengt dit complicaties met zich mee. De meeste moeders zullen dit ook wel weten. Maar wel belangrijk om voor de zekerheid te weten wat die eventuele gevaren dan zijn:
- De neus en mond van je baby komen dan tegen het matras aan in de buikligging. Het is dan moeilijk om adem te halen, je baby zal dit ook deels weer inademen. Het wordt ook wel ‘rebreathing’ genoemd. Er kan dan een gebrek zijn aan zuurstof.
- Het gezicht van je baby kan tegen het matras drukken, wanneer hij of zij op de buik ligt. Hierdoor kan de neus van je baby vervormen, met als gevolg dat er niet genoeg lucht naar binnen gaat. Hierdoor is een kans op ademnood en kortademigheid.
- Je baby kan ook oververhit raken in de buikligging. Je maakt namelijk meer contact met het matras, waardoor je baby het sneller warm krijgt.
- Wanneer je baby op de buik ligt, dan is je baby een stuk beweeglijker. Je baby kan zich makkelijker verplaatsen en afzetten met de armen en benen. Wanneer dit gebeurt kan de baby sneller terechtkomen onder het beddengoed.Er spelen meerdere factoren een rol bij de kans op wiegendood, waaronder adembelemmering en warmtestuwing. Bij buikligging is hier meer risico op dan bij rugligging.
Is omrollen op de buik in de slaap gevaarlijk?
We weten nu dat op de buik slapen complicaties meebrengt, maar hoe zit het dan als je baby omrolt in de slaap? Dit is natuurlijk anders, dan wanneer je de baby zelf in die slaaphouding legt. Sonia Krief, kinderverzorgster, zegt erover het volgende: “Als je baby zich op zijn buik draait tijdens het slapen, wees gerust. Hij is in staat om zich direct terug te draaien op de rug wanneer dat nodig is! Dus het is zeker niet nodig de hele nacht naast zijn bedje te staan: vertrouw hem!” Let wel: dit geldt niet voor pasgeboren baby’s.
Baby’s kunnen gemiddeld met vijf maanden zelf omdraaien: op een speelkleed, maar ook in bed. Door een slaapzak of trappelzak te gebruiken, eventueel doe je dat in combinatie met een lakentje strak over zijn of haar beentjes heen vouwen, verklein je het risico dat je baby draait als hij nog niet sterk genoeg is om zelf terug te draaien. Kan je baby zowel overdag als ’s nachts zelf goed van zijn rug naar zijn buik draaien én ook zelf weer terug draaien, dan kun je hem zonder zorgen laten slapen in een houding die hij zelf wil. Dit is meestal zo rond de leeftijd van zes maanden.
Af en toe op de buik liggen is zelfs heel goed voor je baby. Doe dit overdag als je kind wakker is, dat is goed voor de motorische ontwikkeling van je kind.