Mag je onder de zonnebank als je zwanger bent?

27.10.2022 10:43

Sommige vrouwen vinden het heerlijk, onder de zonnebank gaan voor dat gezonde tintje. Maar mag je onder de zonnebank als je zwanger bent?

Zwanger en zonnen: waar moet je allemaal rekening mee houden?

UV-straling

De zonnebank geeft een bepaald soort licht af, dit is ultraviolette straling (UV-straling). Dit straling zorgt ervoor dat je huid gaat verkleuren en is schadelijk voor je huid. Je huid kan verbanden met av-B-straling onder de zonnebank. Is de zonnebank dan niet gewoon hetzelfde als in de zon liggen? Het antwoord daarop is duidelijk: nee. Beide kunnen wel zorgen voor huidbeschadiging.

Zwanger en zonnen

Als je zwanger bent kun je het beste niet onder de zonnebank gaan. Voor de ongeboren baby kan het gelukkig geen kwaad, maar wel voor je eigen huid. Je gaat er sneller van verouderen, maar het brengt ook andere risico’s met zich mee.

  • De kans op zwangerschapsmasker wordt vergroot. Dit zijn verkleuringen op de huid van je gezicht. De verkleuringen zouden zomaar eens kunnen blijven, en trekken niet altijd meer helemaal weg.
  • De zonnebank kan zorgen voor uitdroging, door de hoge temperatuur. Wanneer dit gebeurt, kan het zorgen dat de bloedtoevoer naar je baby minder goed is. Het zou zelfs ernstige gevolgen kunnen geven, en dit wil je voorkomen. Als je toch besluit te zonnen, dan is genoeg water drinken enorm belangrijk.
  • Je hebt een verhoogde kans op een vroeggeboorte of miskraam, dit komt door de verhoogde lichaamstemperatuur. Vooral in het eerste trimester van je zwangerschap is de kans groter op dit risico.
  • Je baby kan slecht reageren op het felle licht van de zonnebank lampen. Vanaf zeven maanden kunnen baby’s licht waarnemen, dus vanaf het derde trimester. Het is dan belangrijk een doek over je buik heen te leggen als bescherming voor je ongeboren baby.

Is er een veilige manier om te zonnen onder de zonnebank?

Je hebt vrouwen die toch graag onder de zonnebank willen gaan tijdens de zwangerschap. Wanneer je dit doet moet je jezelf goed insmeren met zonnebrandcrème, je wilt zo min mogelijk kans op huidschade. Bij de meeste zonnebanken is een tijd van 20 minuten zonnen standaard, maar tijdens je zwangerschap kun je beter niet langer zonnen dan 15 minuten. Dit is vooral belangrijk in het tweede en derde trimester. Tot slot moet je goed op jezelf letten, dus houdt goed je lichaamstemperatuur in de gaten. Het mag niet te hoog zijn, want dit kan nadelige gevolgen hebben voor je ongeboren baby. Ook wil je geen zonnesteek oplopen of uitdroging, dus water drinken is daarom enorm belangrijk. In principe raden experts het af, bij twijfel kun je beter wachten met zonnen tot na je zwangerschap.

Bron: zwangerenportaal.nl