Zeldzaam, ouderwets: maar deze unieke naam schijnt weer hip te worden

03.11.2023 13:07

Een naam: het is best lastig kiezen. Want ga je voor iets origineels of kies je iets algemeners? Of denk je aan iets ouderwets wat een comeback maakt?

Wij krijgen veel leuke mails binnen van mensen die zelf een unieke naam hebben gekregen.

Zo ook van deze persoon: Sjankie Kramer.

‘Ook ik heb, denk ik , een bijzondere naam. Ik ben 72 jaar en mijn naam is Sjankie. Ik vraag me af of er meer mensen zijn die deze naam dragen?’

De naam Sjankie is zeldzaam en misschien een tik ouderwets, maar schijnt wel weer hipper te worden. Het is een naam die is afgeleid van Sjakie. Sjakie is een naam voor jongens en de betekenis is `bezetter, overwinnaar’. De naam wordt overigens vaker gebruikt voor honden, katten of konijnen dan voor mensen.

Maar de hippere variant komt nu vaker voor, dankzij de bekende schaatser met deze naam: Sjinkie. Sjinkie is een Nederlandse naam voor jongens en meisjes. De naam is zeldzaam in Nederland, het wordt niet of nauwelijks gebruikt. Sjinkie Knegt (Bantega, 5 juli 1989) is een Nederlands shorttracker. Sjinkie is geen Fries maar Chinees. De shorttracker is vernoemd naar Sjing Ting, zijn uit China afkomstig overgrootvader. De kans dat Sjinkie een naamgenoot ontmoet is extreem klein. Bij de Nederlandse Voornamenbank van het Meertens Instituut zijn er ’te weinig gegevens om de populariteit te tonen.