Dit is alles wat je vóórdat je bevalt moet weten over je kraamtijd

04.03.2021 09:29

De kraamtijd: zo noem je de eerste 6 weken na je bevalling. Een magische tijd waarin er als nieuwbakken moeder veel op je af komt. En dus kun je maar beter goed voorbereid zijn.

Want je leert alles over hoe je bevalling zal verlopen in pufcursussen en bevalplannen. Maar hoe zit het nu met die eerste dagen met een piepkleine baby thuis?

Net na je bevalling

Als je in het ziekenhuis bent bevallen, mag je meestal dezelfde dag nog naar huis. Dat ligt ook een beetje aan het tijdstip waarop je bevalt. Beval je bijvoorbeeld om 23 uur ’s avonds, dan is de kans groot dat je pas de volgende ochtend naar huis gaat. Maar meestal kun je na een vaginale bevalling na een aantal uur naar huis als ook je baby geen problemen heeft. Na een keizersnede is dit anders: dan moet je altijd 3 nachten blijven slapen, omdat een buikoperatie lang herstel nodig heeft. Zodra je thuiskomt, begint je kraamtijd. Als je thuis bent bevallen begint dat dus ook gelijk na je bevalling: bij een thuisbevalling roept de verloskundige de kraamzorg tijdens de laatste centimeters ontsluiting op om haar te assisteren bij de bevalling en dus is je kraamhulp er dan al gelijk. Maar ook na een ziekenhuisbevalling geldt: je hebt een kraamhulp die komt helpen, gelijk de eerste dag. Hier heb je heel veel aan: je kunt haar zien als een coach en ervaringsdeskundige die jullie op weg helpt met jullie pasgeboren baby.

Handig om sowieso in huis te hebben:

  • Kraamverband
  • Tepelkussens
  • Genoeg trainingsbroeken of wijde pyjama’s en truien om in te liggen
  • Zachte sportbh’s voor je borsten
  • Matrasbeschermer voor als je nog veel vloeit
  • Grote en zachte (niet knellende) onderbroeken
  • Neem alle hulp van familieleden aan die je kunt krijgen: je kunt de eerste dagen echt niet veel

De eerste uren van je kraamtijd

De eerste uren na je bevalling is het belangrijk dat je de temperatuur van je kleintje in de gaten houdt. Omdat je baby net uit de buik komt, kan het zijn dat hij of zij moeite heeft met zichzelf warm houden. Ook je eigen temperatuur moet je in de gaten houden: dit doet de kraamzorg meestal of een verpleegkundige in het ziekenhuis. Ook helpen zij met het voeden van je baby. Als je je goed voelt, kun je vragen of je mag douchen. Belangrijk is het vooral om zoveel mogelijk uit te rusten: je lichaam heeft net een marathon gelopen.

Lees ook
Dít is er veranderd aan de kraamzorg vanwege het coronavirus

De eerste dagen

De eerste dagen na je bevalling leer je veel van je kraamhulp:

  • Je leert hoe je je kindje zelf aankleedt
  • Je leert hoe je een baby in bad doet
  • Je leert hoe je een baby genoeg laat drinken, via de borst of via de fles
  • Je leert hoe je luiers het beste verschoont
  • Je kunt zelf als moeder aansterken terwijl zij ook voor je baby zorgt
  • Je partner doet aangifte van de geboorte van jullie kind
  • Je ontvangt meestal je eerste kraamvisite
  • Op de derde of vierde dag na je bevalling kun je last krijgen van stuwing: je borsten zwellen op.
  • Je baby krijgt de hielprik (hiervoor komt er iemand van de GGD bij jullie thuis)
  • Je baby krijgt een hoortest

Hoe lang je kraamzorg hebt in je kraamtijd? In principe vergoedt je verzekering tot een maximum van 49 uur kraamzorg per bevalling. Dit is bijvoorbeeld één dag van zeven uur en zeven dagen van zes uur. Beval je van een tweeling, dan heb je recht op meer en langere zorg.

De eerste weken

Je zult als moeder merken dat de eerste weken met een baby in huis als een roes aan je voorbij gaan. Je ontvangt bezoek en eet beschuit met muisjes, terwijl je lichaam aan alle kanten nog moet herstellen. Meestal stopt het vloeien na een bevalling ongeveer na 1-2 weken. Duurt het langer dan 6 weken, bel dan even met je huisarts. Het kan dan zijn dat er een stuk placenta is achtergebleven in je baarmoeder. Om infecties te voorkomen, mag je niet in bad zolang je vloeit en mag je ook geen seks hebben. Het lichamelijke herstel van een keizersnede duurt vaak langer dan na een vaginale bevalling: hou hier dus rekening mee en wil niet te snel weer van alles doen. Je bent mama geworden en je hebt opeens de zorg over een kleintje. Dat is niet niets. Neem je tijd en geniet zoveel je kunt van deze bijzondere fase in je leven. Voor je het weet is het weer voorbij.

Bron: Ouders van Nu, De Verloskundige