Wat kost een IVF-behandeling als je het zelf moet betalen?
Wat nou als je graag een vruchtbaarheidsbehandeling wilt ondergaan. Wanneer krijg je wel een IVF-behandeling vergoed en wanneer niet? Welke kosten komen er dan allemaal bij kijken en aan welke voorwaarden moet je voldoen om in aanmerking te komen?
Gelukkig kom je vaak wel in aanmerking voor een vergoeding.
Prijs IVF behandeling
De kans op een zwangerschap na IVF is onder meer afhankelijk van een aantal aspecten. Leeftijd en leefstijl van de vrouw en oorzaak en duur van de onvruchtbaarheid. De kosten van een IVF/ICSI behandeling is gemiddeld €10.250,- (prijspeil 2004).
Voorwaarden IVF vergoeding
Met welke voorwaarden kom je in aanmerking voor die IVF behandeling?
- Je hebt een medisch specialist gesproken of je huisarts, hierbij ben je doorverwezen naar een vruchtbaarheidsafdeling.
- Er is voor de behandeling een medische indicatie: er is dan vastgesteld dat er een medische reden is waardoor je niet zwanger wordt.
- Je bent niet ouder dan 43 jaar.
Dit zijn de voorwaarden waaraan je moet voldoen, zodat het vergoed wordt door je basisverzekering. Vraag dit wel altijd na bij je zorgverzekering voor de zekerheid.
Vergoeding IVF/ICSI
Voor zowel een IVF behandeling als een ICSI behandeling worden voorwaarden gesteld. De eerste drie vruchtbaarheidsbehandelingen worden door je basisverzekering vergoed. Dit mag alleen worden uitgevoerd als de kliniek een vergunning heeft voor de IVF/ICSI behandeling. Best logisch toch, anders gaat je zorgverzekering de behandeling ook niet vergoeden. Verder is het ook belangrijk in je achterhoofd rekening te houden met deze voorwaarden:
- Jonger dan 38 jaar: eerste twee pogingen alleen vergoed als er maximaal één embryo wordt teruggeplaatst bij de behandeling. Bij de derde poging tot vergoeding, mogen dit één of twee embryo’s zijn.
- Tussen de 38 en 43 jaar: ook recht op vergoeding en hierbij gelden ook dezelfde voorwaarden.
- Ouder dan 43 jaar: geen mogelijkheid tot een IVF/ICSI vergoeding. Er is wel een uitzondering als je embryo’s eerder zijn ingevroren, voordat je 43 jaar was. Dan wordt het nog wel vergoed tot ongeveer de leeftijd van 45 jaar.
Aanvullende verzekering IVF behandeling
Sommige verzekeringen hebben extra dekking bij dit soort vruchtbaarheidsbehandelingen. Wanneer je een aanvullende verzekering neemt voor een IVF behandeling is er een mogelijkheid tot extra vergoeding bij een vierde of vijfde poging, second opinion en invriezen van sperma. Weet wel dat dit afgaat van je eigen risico, verhoog dit dus niet als je een vruchtbaarheidsbehandeling wilt ondergaan.
Kliniek vruchtbaarheidsbehandeling
Soms is het lastig wat nou de beste kliniek is om de behandeling te ondergaan. Belangrijk is dat je zorgverzekering een contract heeft bij de door jou gekozen kliniek. Je wilt voorkomen dat het anders alsnog niet wordt vergoed, zoek dit vooraf dus goed uit. Verder is het misschien handig om te weten dat het ook vergoed wordt als je het wilt laten uitvoeren in het buitenland. Wel moet je dit aangeven bij je zorgverzekeraar, omdat het in Nederland goedkoper is in de meeste gevallen. Verder zal alles hetzelfde gelden in het buitenland, als in Nederland als het gaat om vergoedingstarief.