Wat betekent het als je ‘een regenboogbaby’ hebt?

05.01.2021 10:44

Je ziet het steeds vaker op Instagram langskomen: ‘dit is mijn regenboogbaby’. Of ook wel #rainbowbaby genoemd, natuurlijk. Maar wat houdt het nu eigenlijk in, als iemand is bevallen van een zogeheten regenboog-zoon 0f regenboog-dochter?

Het heeft in ieder geval niets te maken met het geslacht of de geaardheid van het kind (omdat de regenboog vaak wordt geassocieerd met de LHBT-wereld).

Verdriet

Eigenlijk staat het icoontje van de regenboog  voor iets droevigs, in dit geval. Het wil namelijk zeggen dat deze baby is geboren nadat de ouders iets traumatisch of erg verdrietigs hebben meegemaakt, zoals bijvoorbeeld een miskraam of vroeggeboorte. Ook kan het betekenen dat er sprake is geweest van een moeilijke zwangerschap – of moeilijk zwanger worden. Dan duidt het weer op een traject met bijvoorbeeld ivf of IUI.

De zon schijnt weer

Het is dus niet gelijk iets moois, maar het wil ook zeggen dat er nu weer geluk te zien is, na moeilijke tijden. Ofwel: na regen komt zonneschijn. Dus een regenboog-kindje is eigenlijk een extra mooi geschenk, omdat er ook een verdrietige periode aan vooraf is gegaan. Op een geboortekaartje of op een foto op social media laten ouders dan ook vaak een regenboog zien, om zo te delen dat ze het niet makkelijk hebben gehad in het verleden, maar dat met deze baby het geluk hen weer toelacht. En dat is natuurlijk iets om te vieren – met heel veel gezellige kleurtjes. Het is het nieuwe lichtpuntje voor de ouders, als het dan eindelijk toch goed heeft mogen gaan.

Op Instagram vind je meer dan 1,7 miljoen foto’s met #rainbowbaby:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Phaedra (@phaedra.t)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kathleen (@kathleen_templeton)

Nieuwe naam

Er is nu ook weer een nieuwe term naast de regenboogbaby ontstaan in Amerika: de Sunshine baby. Zo noemen ouders hun kindje dat ze kregen vóórdat ze een miskraam kregen of het kindje vroegtijdig kwam te overlijden. Het geeft hen hoop, omdat ze weten dat ze samen een gezond kindje kunnen krijgen. En ook dat verdient uiteraard een eigen naam.

Lees ook
Vrouw wordt óók zwanger van 3e kind terwijl ze al in verwachting is van een tweeling

Bron: Libelle