Waarom heb je pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap?

06.04.2023 11:16

Hoera, je bent zwanger! Dat maakt je hartstikke blij, maar kan helaas ook wat vervelende zwangerschapskwaaltjes met zich meebrengen. Een van die klachten zijn pijnlijke of gevoelige borsten. Waarom heb je pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap? 

Het is een kwaal waar veel vrouwen mee te maken krijgen: 3 op de 4 zwangeren heeft hier last van. In veel gevallen is het dan ook het eerste symptoom van de zwangerschap. Veel vrouwen vergelijken het met de pijn in hun borsten die ze kunnen hebben tijdens de menstruatie, maar dan iets heftiger. Je kunt er een paar weken na de bevruchting al last van krijgen.

Waarom doen borsten zeer tijdens zwangerschap?

Zodra je zwanger wordt, schieten de hormonen in je lijf alle kanten op. Niet om jou te pesten, maar met de belangrijke taak om je lichaam voor te bereiden op de groei van je baby. Ook wordt je lichaam vast voorbereid op borstvoeding. Het is een soort groeipijn die ontstaat in je borsten: de bloedtoevoer naar dat gebied neemt toe en je borsten worden groter. Ook de aanmaak van melkklieren maken dat je borsten groter, en daarmee dus pijnlijk, worden. Sommige vrouwen zien bloedvaatjes op de borsten ontstaan.

Veranderende tepel tijdens zwangerschap

Niet alleen de borsten zelf kunnen pijnlijk zijn en groeien, ook het gebied rond de tepel en de tepel zelf kunnen veranderen. De tepel kan donkerder kleuren en groter worden. Er kunnen ook kleine bultjes rond de tepel tevoorschijn komen. Dat laatste komt door kliertjes die olie produceren. Ook dit heeft een goed doel: het smeert de borsten tijdens de borstvoeding en daarmee wordt borstvoeding geven comfortabeler voor jou en je baby.

Wat doen tegen pijnlijke borsten?

Heb je er echt veel last van? Dat is natuurlijk heel vervelend. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen, zodat de pijn iets minder wordt:

 • Warm of koud
  Bij sommige vrouwen helpt het om de borsten warm of juist koud te maken. Bijvoorbeeld door middel van een warme kruik of om de kraan van de douche even koud op de borsten te zetten.
 • Zwangerschaps- of voedingsbh
  Als je last hebt van gevoelige borsten, is het heel vervelend om ze in een beugelbh te moeten stoppen. Het kan dus helpen om al snel te investeren in goede zwangerschaps- of voedingsbh’s. Deze zijn meestal van zachter materiaal en hebben geen beugel. Een stuk comfortabeler dus!
 • Voetreflexologie
  Bij sommige vrouwen kan een voetreflexmassage helpen tegen zwangerschapskwaaltjes, en dus ook tegen gevoelige borsten. Het proberen waard!
 • ’s Nachts
  Heb je ’s ochtends heel veel pijn? Dan kan het fijn zijn om ’s nachts ook een zachte bh te dragen. Een sportbh helpt vaak ook al.

Wanneer gaat het over?

Ga je nu negen maanden lang last hebben van pijnlijke borsten? Waarschijnlijke niet. Bij veel vrouwen verdwijnen de zwangerschapskwaaltjes na het eerste trimester – je lichaam is dan gewend aan de nieuwe hormonen. Toch kun je aan het eind van de zwangerschap en als de baby er net is opnieuw last krijgen van je borsten, vanwege de stuwing van borstvoeding.