‘Vrije tijd’ om te kolven op je werk: heb je hier recht op?

08.09.2022 14:08

Geef jij je kind borstvoeding? En ben je weer aan het werk gegaan na je bevalling? Misschien zit je er dan wel aan te denken om te kolven op je werk zodat je borstvoeding kunt blijven geven. Maar mag dit ook?

Hoe zit dit dan en waar heb je precies recht op?

Nou gelukkig, dit mag je gewoon doen op je werk volgens de wet.

Wat zijn je rechten om op werk te kolven?

Wanneer je hebt besloten om te kolven op je werk, heb je hier recht op. Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet in de buurt woont, en dit daarom zo graag op werk wilt doen. Wel is het belangrijk om dit te bespreken met je werkgever en dit door te geven aan je collega’s. Wanneer dat is besproken heb je te maken met voedingsrecht. Je mag een kwart van je werktijd besteden aan kolven, en borstvoeding geven. Tot dat je baby negen maanden is mag dit, je krijgt dit dan ook doorbetaald. Je hoeft hier dus ook geen pauzes voor in te leveren, hoe fijn is dat.

Geschikte kolfruimte

Wanneer je wilt gaan kolven op je werk, heb je daar natuurlijk ook een ruimte voor nodig. Dit ga je natuurlijk niet achter je bureau doen, dat weet iedereen. Je hebt hier gewoon het recht op, en moet daar dan ook gebruik van maken. Je werkgever is het dan ook wettelijk verplicht om een geschikte ruimte voor je te creëren, waar dit kan op een veilige manier. Wel brengt dit een aantal eisen met zich mee, waar de kolfruimte aan moet voldoen.

Ik zet even voor je op een rijtje waar de kolfruimte aan moet voldoen:

  • Het is belangrijk dat de ruimte opslot kan, zodat je voldoende privacy en rust hebt.
  • Het moet een fijn klimaat hebben, dus verse lucht, geen tocht, en er moet een verwarming zijn.
  • Er moet een bank, stoel of bed beschikbaar zijn die aangenaam en fijn is.
  • De ruimte moet schoon en veilig zijn, het mag geen risico’s met zich meebrengen.

Wanneer je voedingsrecht is afgelopen na negen maanden, heb je alsnog recht om te kolven of borstvoeding te geven op je werk als je dit wilt blijven doen. Het enige wat dan gaat veranderen, is dat je dit niet meer doorbetaald krijgt. Je kan hier dan je pauzes voor inleveren of je kan overleggen of je dan wat langer mag doorwerken.

Bron: Famme