‘Mijn vriendinnen maken de naam van mijn dochter belachelijk en vinden dat ik het moet veranderen’

22.01.2024 16:26

Als je een bijzondere naam kiest voor je kind, dan kun je rekenen op wat vervelende reacties. Zo ook deze moeder, die haar verhaal op social media deelt.

Ze heeft haar dochter een naam gegeven die je niet vaak hoort. Haar vriendinnen vinden daar wat van.

‘Ze maken haar naam op een ‘grappige’ manier belachelijk. Zo van: ‘Oh wat denk je, hoe moet ze zich wel niet voorstellen op haar werk later?’. ‘Wat zou ze er zelf van vinden om zo te heten, denk jij?’. Het is nog een baby en ik vind haar naam prachtig: Lakmé. Ik weet inmiddels niet meer hoe ik moet reageren op de onderhuidse sneren van mijn zogeheten vriendinnen. Dat is toch niet aardig? Het is toch mijn eigen keuze, en die van mijn man? Wij vinden het bij haar en ons gezin passen. Ik voel me elke keer toch naar als ik ze heb gesproken en ze grapjes maken over haar aparte en weinig voorkomende voornaam. Ze vinden het zielig voor haar en zeggen: ‘je kunt het nog veranderen voordat ze naar de basisschool gaat’.

Plagen

Waar de naam vandaan komt? In de muziekwereld, vooral in de opera, is “Lakmé” de naam van een beroemde Franse opera gecomponeerd door Léo Delibes. De opera, gemaakt in 1881, is gebaseerd op een roman genaamd “Le Mariage de Loti” en speelt zich af in India tijdens de Britse overheersing. Het is ook een bekend cosmeticamerk in India.

‘Mijn vriendinnen noemen haar nu steeds anders. ‘Lakkie, kijk eens’. Of ze doen andere suggesties: ‘Je kunt haar ook gewoon May noemen, van Lakmé, maar dan zonder Lak, dus? Dat is wel mooi.’ Een heel pijnlijk onderwerp in onze vriendschap. Reageer ik nou overdreven of moet ik er echt wat van zeggen?’