Vanaf welke leeftijd mag een kind pizza eten?

07.01.2024 16:50

Natuurlijk is broccoli gezonder en weet je heus wel dat het niet elke dag slim is om je kind pizza te laten eten. Maar ja. Soms wil je het even gezellig maken thuis.

Vanaf welke leeftijd mag een baby of een kind eigenlijk pizza eten?

Minimumleeftijd

Wat zeggen de Italianen er zelf over? Ach, er is in principe geen leeftijdsgrens. Over het algemeen kunnen de meeste kinderen vanaf 1 jaar oud al genieten van kleine porties pizza. Twijfel je? Raadpleeg altijd de kinderarts of een voedingsdeskundige voor advies dat is afgestemd op de specifieke behoeften en ontwikkeling van jouw kind. En natuurlijk moet je kind genoeg tandjes hebben om goed te kunnen kauwen. De leeftijd van 1 jaar is echt een minimum, dus geef het niet als je kind jonger is dan dit. Tot 1 jaar doet je kind het goed op melk, groenten, stukjes brood, vis of vlees en fruit.

Lees ook: Vanaf welke leeftijd mag een kind patat eten?

Als je pizza aan een jong kind wilt introduceren, is het verstandig om te overwegen wat er op de pizza zit en of de ingrediënten geschikt zijn voor de leeftijd van het kind. Begin met kleine porties en kies voor gezondere opties zoals volkoren deeg, magere kaas en veel groenten. En doe het ook niet te vaak: het is ook belangrijk om te onthouden dat het bevorderen van gezonde eetgewoonten vanaf jonge leeftijd belangrijk is voor de algemene gezondheid van het kind. Jij geeft het voorbeeld mee.

Zo maak je een kinderpizza wat gezonder:

    • Deeg: Kies voor volkoren deeg in plaats van geraffineerd wit deeg. Volkoren deeg bevat meer vezels en voedingsstoffen.
    • Saus: Gebruik tomatensaus met minimale toegevoegde suikers en zout. Tomaten bevatten lycopeen, een antioxidant.
    • Kaas: Matig de kaas, omdat het veel vet en calorieën kan bevatten. Kies voor magere kazen of beperk de hoeveelheid.
    • Toppings: Voeg veel groenten toe voor extra voedingsstoffen. Mager vlees, zoals kip of kalkoen, kan een gezondere keuze zijn dan vetrijk rood vlees.