Vanaf welke leeftijd mag een kind patat eten?

23.02.2023 16:19
leeftijd kind patat

Jaren geleden was er een tv-programma waarin een jonge moeder vroeg wanneer haar baby patat en frikandellen zou mogen. Een gekke vraag, vonden de kijkers, maar toch wisten veel mensen niet vanaf wanneer je je kleintje gefrituurd voedsel mag voorschotelen. Daarom voor eens en altijd duidelijk: vanaf welke leeftijd mag een kind patat eten? 

Laten we vooropstellen: gefrituurd voedsel valt niet binnen de Schijf van Vijf. Maar we weten zelf ook allemaal hoe lekker een patatje op z’n tijd kan zijn. Dus waarom dat niet aan je kind geven? Als baby’s zes maanden zijn, mogen ze groente- en fruithapjes. Geen vast voedsel, dat is eigenlijk pas vanaf dat ze een jaar zijn. Als je ze dan dus patatjes zou willen geven, zou je dat moeten blenden. En een smoothie van patat? Nah, bedankt. Als ze een jaar zijn, mogen ze met de pot mee-eten. Maar of dat betekent dat ze ook patat mogen?

Patat voor je kind?

Een kind heeft maar weinig calorieën nodig. In een patatje zitten veel calorieën, waardoor ze met een portie patat al zo’n beetje de helft van wat ze over de hele dag nodig hebben, binnenkrijgen. Zonde en onnodig. Bovendien, en dat is misschien nog wel het belangrijkste, bevat gefrituurd eten veel zout. De nieren van kinderen kunnen nog niet veel zout aan, dus het is ook gewoon echt slecht voor ze.

Gezonde opties

Wil je toch heel graag patatjes geven aan je kleintje? Dan kunnen een of twee frietjes geen kwaad. Een andere optie kan zijn om oven- of airfryerfriet te bakken, zonder zout en zonder olie. Dan is het eigenlijk gewoon een aardappel en daar is dan weer niet zo veel mis mee.

Kortom: tot 1 jaar geef je je kind zeker geen gefrituurd voedsel. Daarna kunnen een of twee patatjes niet zo veel kwaad, maar een heel bakje is dan weer geen goed idee. Een betere optie is friet uit de airfryer.

Benieuwd met welke voedingsmiddelen je ook beter nog even kunt wachten? Het Voedingscentrum heeft een handige pagina.