’50 jaar geleden moest mijn vader veel moeite doen om mijn bijzondere naam in te schrijven’

19.03.2024 12:24

Een bijzondere naam inschrijven bij de gemeente: het kan soms voor een uitdaging zorgen. Zo ook voor deze vader. En zo gek is deze voornaam helemaal niet, toch?

‘Vijftig jaar geleden heeft mijn vader veel moeite moeten doen op het gemeentehuis om ons zo ingeschreven te krijgen. Mijn voornaam is Maury en die van mijn broer is Silvan.’

Wanneer kan het gemeentehuis moeilijk doen na de geboorte van je kind en jullie gekozen naam?

Bijzondere naam weigeren

Het weigeren van namen door gemeentehuizen in Nederland is een zeldzaamheid en komt meestal voor als de naam bijvoorbeeld aanstootgevend is of niet voldoet aan bepaalde wettelijke vereisten. Over het algemeen zijn er echter geen specifieke lijsten van geweigerde namen die door alle gemeentehuizen worden gehandhaafd.

Enkele redenen waarom een naam geweigerd zou kunnen worden, zijn onder meer:

  1. Obscene of aanstootgevende namen.
  2. Namen die niet voldoen aan de wettelijke vereisten, zoals het ontbreken van een achternaam of een achternaam als voornaam geven. Dus je kunt je kind niet De Vries De Vries noemen.
  3. Namen die al eerder zijn geweigerd vanwege juridische redenen of om andere redenen die in strijd zijn met de wet.

In dergelijke gevallen zal de ambtenaar van de burgerlijke stand in overleg met de wetgeving handelen en de betrokkenen informeren over de redenen voor weigering en hen mogelijk vragen om een andere naam te kiezen. Dit gaat meestal om heel aparte namen, zoals XX, Urine of Anus. Namen die terecht verboden zijn.