Gaat een tweede bevalling sneller dan de eerste?

17.12.2023 20:36

Als je voor de tweede keer zwanger bent dan ben je natuurlijk razend benieuwd of je bevalling anders zal zijn als bij je eerste kind. Gaat een tweede bevalling sneller dan een eerste?

Meestal wel: het kan wel 3 uur schelen. Dan gaat het wel om twee natuurlijke bevallingen, dus keizersnedes worden niet meegerekend. Maar in principe kun je er vanuit gaan dat, zonder complicaties, je tweede ronde een stuk sneller gaat.

Tweede bevalling gaat inderdaad sneller

Sommige vrouwen ervaren inderdaad dat hun tweede bevalling sneller verloopt dan de eerste. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals:

  1. Voorbereiding van het lichaam: Bij een tweede zwangerschap is het lichaam vaak al voorbereid door de eerste zwangerschap en bevalling. De baarmoeder en het geboortekanaal kunnen wat elastischer zijn, wat de bevalling kan vergemakkelijken. Meestal gaat de ontsluiting bij een eerste bevalling met een snelheid van 1,2 centimeter per uur, bij een tweede bevalling kan dat al snel 1,5 centimeter zijn.
  2. Meer bewustzijn en ervaring: Vrouwen die al eerder zijn bevallen, hebben vaak meer bewustzijn van het geboorteproces en weten beter wat ze kunnen verwachten. Dit kan de bevalling vlotter doen verlopen.
  3. Meer efficiënte weeën: Het lichaam kan efficiënter reageren op weeën tijdens een tweede bevalling, waardoor het proces mogelijk sneller verloopt. Vooral de vroege fase van een bevalling, om ontsluiting te krijgen, en het persen gaat sneller.

De helft minder lang persen

Dat gezegd hebbende, zijn er ook veel vrouwen bij wie de duur van de bevalling niet significant verschilt tussen de eerste en tweede keer. Het is ook mogelijk dat de tweede bevalling langer duurt dan de eerste. Kortom: het verschil per vrouw. Maar je kunt altijd kijken naar gemiddeldes. De meeste vrouwen hebben bijvoorbeeld bij hun eerste bevalling na gemiddeld 12 uur volledige ontsluiting. Bij een tweede bevalling is dat gemiddeld na 10 uur. En het persen gaat gemiddeld ook sneller omdat het geboortekanaal al een keer ‘gebruikt’ is. Gemiddeld moet je rekenen op 30 à 40 minuten persen bij een eerste kind en ongeveer de helft korter bij een tweede kind.