Top geregeld: in deze 5 landen krijg je het langst betaald zwangerschapsverlof

31.10.2023 11:52

Wil je net wat langer vrij zijn rond de geboorte van je kind dan de standaard vier maanden die je krijgt in Nederland? Zoek dan vooral naar een huis in een van deze vijf landen.

Want hier is het het best geregeld als het gaat om betaald zwangerschapsverlof.

Het land waar je het langste verlof krijgt als nieuwe ouder varieert en is afhankelijk van de specifieke wetten en regels in dat land. Verschillende landen hebben verschillende benaderingen van ouderschapsverlof en zwangerschapsverlof, en de duur van het verlof kan aanzienlijk variëren.

Enkele landen die bekendstaan om hun langdurige ouderschapsverlofregelingen zijn onder andere:

  1. Zweden: Zweden staat bekend om zijn royale ouderschapsverlofregeling, waarbij ouders recht hebben op 480 dagen verlof per kind, dat flexibel kan worden opgenomen tot het kind acht jaar oud is.
  2. Noorwegen: Noorwegen biedt een uitgebreid ouderschapsverlofprogramma met 49 weken betaald verlof, waarvan 15 weken zijn voor de moeder, 15 weken voor de vader en 16 weken die naar eigen inzicht kunnen worden verdeeld.
  3. IJsland: IJsland biedt een gedeelde ouderverlofregeling met 13 weken voor de moeder, 13 weken voor de vader en 13 weken die naar eigen inzicht kunnen worden verdeeld.
  4. Estland: Estland heeft een regeling met 87 weken betaald verlof voor ouders, waarvan 15 weken voor de moeder, 15 weken voor de vader en de rest flexibel verdeeld kan worden.
  5. Canada: Canada heeft een vrij uitgebreid programma voor ouderschapsverlof, met maximaal 18 maanden verlof dat kan worden verdeeld tussen beide ouders.