Voor een soepele overgang van zomer- naar wintertijd moet je 1 week eerder beginnen

24.10.2022 11:55

Dit weekend is het zover. In de nacht van zaterdag 29 oktober op zondag 30 oktober gaat de wintertijd in. De klok gaat een uurtje terug en veel (kersverse) papa’s en mama’s maken zich zorgen welk effect deze nieuwe tijd gaat hebben op de slaap van hun kindjes. Alles verschuift namelijk een uurtje, waardoor ook de ochtend ineens (nog) vroeger kan beginnen. No worries! In deze blog geef ik als baby- en kinderslaapcoach allerlei praktische tips en handvatten om de overgang soepel te laten verlopen.

Jouw kindje laten wennen aan de wintertijd

Wij als volwassenen kunnen natuurlijk dit uurtje heel goed relativeren en wanneer we wat vroeger wakker zijn, maar een kindje kan dit niet. Die vaart volledig op zijn biologische klokje en door het verzetten van de tijd raakt dit klokje een klein beetje in de war. Toch kan dit impact hebben en een paar dagen duren voordat je kindje helemaal gewend is aan de nieuwe tijd. Merk je dat jouw kindje het lastig vindt? Of wil je ervoor zorgen dat de overgang naar de wintertijd soepel verloopt? Start dan met het geleidelijk verschuiven van de bedtijd volgens de ‘kwartiertjesmethode’:

De kwartiertjesmethode

Dit is de eerste manier om de bedtijd van je kindje stap voor stap te verplaatsen. Het hele ritme van je kindje verschuift per twee dagen een kwartiertje, zodat we uiteindelijk volgend weekend het ritme een uur hebben verschoven. Door de bedtijden geleidelijk aan te passen, zal jouw kindje weinig merken van de wintertijd. Het stappenplan voor komende week:

  1. Maandag: verschuif alles wat je normaal doet op een dag met 15 minuten. Haal je kindje 15 minuten later uit bed, ontbijt later, start het dutje wat later etc. De hele dag start dus een kwartiertje later.
  2. Dinsdag: ga door zoals je maandag bent gestart, op de ‘nieuwe tijden’ dus (alles een kwartiertje later dan normaal)
  3. Woensdag: pak er dan weer een kwartiertje bij zoals je dat op maandag deed. Stond je op maandag om 7.15 uur op? Dan wordt het woensdag 7.30 uur.
  4. Donderdag: ga door zoals je op woensdag verder bent gegaan. Alles dus een kwartiertje later dan op dinsdag.
  5. Vrijdag: hier pak je er weer een kwartiertje bij. Dit betekent dus dat het ritme dus al op 45 minuten later zit dan begin deze week.
  6. Zaterdag: ga door zoals vrijdag. En let op, deze nacht gaat de klok een uur terug.
  7. Zondag: op deze dag verschuif je alles nog één keer met een kwartiertje, zodat je op totaal een uur zit. En omdat de klok deze nacht is verzet, is alles weer op de ‘normale’ tijd.

Cold turkey

Zie je het niet zitten om elke dag alles een kwartiertje aan te passen? Dan kun je het natuurlijk ook in één keer doen. Dat betekent dat je vanaf zondag gewoon de ‘nieuwe tijd’ kunt aanhouden. Het kan zijn dat je kindje hierdoor een paar dagen een beetje uit zijn doen is en misschien wat vroeger wakker wordt dan normaal. Maar in de loop van de week ga je merken dat het biologische klokje zich aanpast.

Het allerbelangrijkste is dat je kijkt wat voor jouw kindje het beste werkt. Is hij gevoelig voor verandering? Dan past de kwartiertjesmethode misschien het beste. Ondanks dat we niets kunnen doen aan het uurtje verschil, zijn er nog wel een aantal tips die het makkelijker maken om het biologische klokje weer goed in te stellen:

  1. Kies de methode die bij jullie en jullie kindje past.
  2. Maak het kamertje donker wanneer het tijd is voor een dutje (dit stimuleert de aanmaak van melatonine en zorgt ervoor dat je kindje makkelijker in slaap valt).
  3. Pak ’s morgens veel zonlicht door lekker naar buiten te gaan met je kindje.
  4. Blijf vasthouden aan het bedtijdritueel. Een vaste slaaproutine beïnvloedt het slaapgedrag van je kindje op een positieve manier.
  5. En blijf goed letten op de wakkertijden – hierdoor vaar je automatisch op het biologische klokje van je kindje.

Ieder kindje is anders en het ene kindje went sneller aan de nieuwe tijd dan de ander. Dat is heel normaal. Geef het een paar dagen en je zult zien dat jouw kindje langzaam weer in het oude ritme terugkomt!

Wat ga jij doen om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen?

Door: Marlin Goethals, baby- en kinderslaapcoach en oprichtster van slaapcoachpraktijk De Slaapfee