Van ledikant naar peuterbed: wanneer is het beste moment?

07.09.2022 10:45

Kun je je nog herinneren dat je tijdens de zwangerschap in de winkel stond en het ene na het andere schattige ledikantje zag staan? Of dat je online allerlei soorten babybedjes voorbij zag komen? Waar blijft de tijd als je je bedenkt dat jouw peutertje misschien al wel toe is aan een nieuw bed.

De uitgelezen kans om het babykamertje om te toveren tot een echt peuterkamertje. Maar wat is nou eigenlijk het beste moment?

Het beste moment

Wat ik in mijn praktijk vaak voorbij zie komen is dat ouders dreumesjes of jonge peutertjes een nieuw bedje geven op het moment dat er een broertje of zusje op komst is. Super logisch en handig: je hoeft dan immers maar één ledikantje aan te schaffen. No big deal, zou je denken. En een nieuw bed is toch juist alleen maar feest? Voor het ene kindje is dat inderdaad het geval, maar een ander kindje kan dan zomaar veranderen van een goede slaper, in een nachtbraker. En dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Daarnaast speelt ook de leeftijd een grote rol. Is jouw dreumes bijvoorbeeld achttien maanden en wordt hij grote broer of zus? Dan kan je er bijna niet omheen om tóch een tweede ledikantje te kopen.

Waar kun je rekening mee houden?

  • Jouw peutertje is tussen de tweeënhalf en drie jaar oud. Jongere kindjes hebben er vaak nog moeite mee om binnen de denkbeeldige grenzen van een bed te blijven. Ze klimmen er sneller uit, wat mogelijk ook weer problemen kan gaan geven. Begin dus zeker niet te vroeg.
  • Jouw peutertje vraagt zelf om een groter bed.
  • Je hebt een klimmertje in huis (zodra het onveilig wordt, is het belangrijk om over te stappen).

Veilige omgeving

Wanneer jouw kindje toe is aan een peuterbedje, is het belangrijk om te realiseren dat hij of zij al een aantal jaren veilig in zijn vertrouwde bedje ligt. Het kan voor hem best overweldigend zijn wanneer er ineens een groter bed in zijn kamertje staat waarin hij veel meer ruimte heeft. Daarnaast krijgt je peuter een stuk meer vrijheid, want ineens kan hij zelf uit bed klimmen. Zorg ervoor dat als je overstapt, de omgeving ook peuterproof is. Denk bijvoorbeeld aan een valhekje. Meegroeibedjes en peuterbedjes hebben deze vaak al ingebouwd. Bij een eenpersoonsbed kun je ze vaak los kopen. Maar denk ook aan het slaapkamertje: liggen er spullen los en zijn de stopcontacten gedicht? Belangrijk om even te checken.

De overstap: zo help je je peutertje

Is het tijd voor de grote verandering? Dan deel ik heel graag nog wat tips om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  1. Praat erover! De belangrijkste tip. Neem je peutertje mee in wat je gaat doen.
  2. Betrek je peuter bij het uitzoeken van het bed, het beddengoed en eventueel nieuwe knuffels. En laat hem vervolgens zelf ook het bed opmaken/decoreren. Het mag echt zijn plekje worden.
  3. Laat je peutertje overdag lekker spelen (in jouw bijzijn) op zijn kamertje om te wennen aan zijn nieuwe bedje.
  4. Breng je peuter vooral niet op ideeën door hem te vertellen dat hij niet zomaar uit bedje moet stappen.
  5. Heb je al een bedtijdritueel? Houd deze dan hetzelfde. Dit is voor jouw peuter de manier om de dag af te bouwen en hem voor te bereiden op slaap. Net zoals normaal, alleen nu in een ander bedje.
  6. Werk met een beloningssysteem als je merkt dat hij bijvoorbeeld wel graag uit bedje wil stappen ’s nachts.
  7. Werk met een slaaptrainer. Deze zijn er in allerlei soorten en kunnen jouw peuter helpen om in bed te blijven.
  8. Is jouw peuter tussen de tweeënhalf en drie jaar en is er een broertje of zusje op komst? Begin dan op tijd met de transitie, zodat jouw peuter niet het gevoel krijgt dat hij zijn bedje moet ‘afstaan’.

Het lukt het ene kindje eerder dan het andere kindje om helemaal gewend te zijn aan zijn nieuwe bedje. Wees geduldig en liefdevol en blijf met je peutertje praten!

Door: Marlin Goethals, eigenaar en baby- en kinderslaapcoach van slaapcoachpraktijk De Slaapfee