Say what?! Vrouwen worden mínder gelukkig na het krijgen van hun eerste kind

11.04.2023 09:52
minder gelukkig kind

Een kind krijgen is het grootste geluk dat er is. Tenminste, dat zegt iedereen altijd. Toch blijkt uit onderzoek dat ouders – en dan vooral moeders – mínder gelukkig worden na de geboorte van hun eerste kind. Hoe zit dat? 

Het prille geluk van mama zijn. De geur van je baby, hoeveel je van hem of haar houdt, hoe schattig klein-ie is. Toch is dat niet zaligmakend, als we hete onderzoek dat Babette Pouwels aan de Universiteit Utrecht deed mogen geloven. Daaruit blijkt namelijk dat vrouwen pas 15 jaar ná de geboorte van hun eerste kind, weer net zo gelukkig zijn als daarvoor.

Waarom minder gelukkig na het krijgen van een kind?

Geen zorgen: het heeft niets te maken met het houden van. Babette legt uit dat het te maken heeft met de verandering in tijdsbesteding. Te veel tijd wordt besteed aan het gezin en te weinig aan de moeder zelf. En dat werkt ook door in de relatie: vooral vrouwen zijn na het krijgen van een kind een stuk minder tevreden met hun partner.

Je kunt daar iets aan doen. Babette vindt het een goed idee om met je partner om de tafel te gaan zitten en te kijken naar een takenlijst en de verdeling daarvan. In de praktijk komt het er vaak op neer dat vrouwen minder gaan werken, maar de tijd die ze niet werken besteden aan opvoeden en het huishouden. Volgens Babette is het een goed idee om meer tijd voor jezelf te creëren.

De oplossing: geen kinderen?

Overigens is het dan ook weer niet zo erg dat we met z’n allen het krijgen van kinderen van ons wensenlijstje moeten schrappen. De mensen die meewerkten aan het interview, waren voor het krijgen van kinderen al veel gelukkiger dan de gemiddelde bevolking. Kortom: dat ongelukkig zijn is relatief.

Bron: JMouders