Say what? Jongensbaby’s maken meer geluid dan meisjesbaby’s

01.06.2023 15:12
meer geluid

Praten kunnen baby’s natuurlijk niet, maar geluidjes maken zeker wel! Van ‘brr’ en ‘bah’ tot ‘mmm’, de kreetjes vliegen je om de oren. Gemiddeld genomen zijn meisjes sneller qua taalontwikkeling. Maar uit nieuw onderzoek blijkt nu dat jongensbaby’s meer geluid maken dan meisjesbaby’s. 
Amerikaanse onderzoekers aan de Universiteit van Memphis namen de geluidjes van 5899 baby’s op. Daaruit bleek dat jongetjes tijdens hun eerste levensjaar meer geluiden maken dan meisjes. En dat gaat niet om een of twee geluidjes per dag; jongens laten negen keer per uur meer van zich horen dan meisjes doen. Aan het einde van het tweede levensjaar zijn het juist de meisjes die meer van zich laten horen.

Waarom maken jongetjes meer geluid?

Onderzoekers denken dat het produceren van meer geluid dan meisjes evolutionair bepaald is. Als je kijkt naar babysterfte, hebben jongens in het eerste jaar net iets meer kans om te overlijden dan meisjes. Door flink van zich te laten horen, zouden ouders – bewust of onbewust – beter voor hen zorgen.

Meisjes betere woordenschat

Zoals eerder al benoemd, zijn deze resultaten verrassend. Meisjes zijn over het algemeen namelijk sneller met hun taalontwikkeling dan jongens. Zo hebben ze een grotere woordenschat en praten ze meer dan jongens van dezelfde leeftijd. Maar dat hoefden we de mama’s van meisjes natuurlijk niet te vertellen …

Jongens vs. meisjes ontwikkeling

Er zijn natuurlijk veel meer verschillen tussen jongens en meisjes. Zo zijn meisjes motorisch gezien ook sneller qua ontwikkeling dan jongetjes van hun leeftijd. Meisjes lopen vaak al rond de leeftijd van elf, twaalf maanden, terwijl dat bij jongens wel twaalf tot veertien maanden kan duren. Een ander verschil is dat meisjes vaak beter kunnen leren dan jongens. Volgens experts komt dat doordat hun concentratievermogen groter is: voor iedere 100 jongens die zonder zitten blijven de basisschool halen, zijn er 126 meisjes die hetzelfde doen.

Welke verschillen ken jij nog meer?