Deze meisjesnaam sterft langzaam uit

25.05.2023 07:00

De namen zoals Thomas, Daan, Julia of Anna zul je vast wel tegenkomen in je omgeving. Het zijn namelijk ook de populairste namen sinds het jaar 1995. Zal dit over 25 jaar nog steeds het geval zijn? “Sommige namen sterven uit.”

Zoals de meisjesnaam Annelies. Die naam was in 1969 nog het populairst, toen kregen 158 kinderen die naam. Vorig jaar kregen minder dan 25 kinderen de naam Annelies.

Namen

Er is een klas in Koudekerk aan den Rijn met allemaal diverse namen. De namen Sep, een Sky en een Stacey komen voor in de klas van juf Anne, maar ook Teun en Lisa. Tegenwoordig zijn namen heel erg trendgevoelig.

“Vroeger werden kinderen vaak vernoemd”, legt taaldeskundige Marc van Oostendorp uit aan EditieNL. “Er was een systeem waarbij namen van de ene op de andere generatie werden overgedragen.” Het vernoemen systeem wordt tegenwoordig niet meer gedaan hier in Nederland, waardoor er nieuwe namen opkomst zijn. “Het gekke aan naamgeving is dat ouders een kind een originele naam willen geven, maar toch met de tijd en trends mee willen gaan en op een of andere manier toch bij anderen afkijken. Vaak worden namen daardoor dus toch overgenomen.”

Populaire namen

Bepaalde namen kunnen ook extreem lang populair blijven, denk maar aan de naam Noah. “Noah is nu een heel populaire naam. Dat was dertig jaar geleden niet zo. Daardoor weet je al direct dat je met een jong iemand te maken hebt.” Juf Anne merkt dat populaire namen komen en gaan. “Ik heb nu voor het eerst een Sky in de klas, dat heb ik nog niet eerder gehad”, zegt ze tegen EditieNL. Ze merkt zelf nog niet dat namen minder populair worden. Wel ziet ze juist dat namen van vroeger weer terugkomen. “Ouderwetse namen zoals Jan en Kees hoor je nu weer.”

“Sommige namen sterven uit, andere overleven”, legt taaldeskundige Van Oostendorp uit. “Dat komt omdat ze toch wat moderner zijn en op een of andere manier toch met de tijd mee zijn gegaan. Namen zoals Daan, Thomas en Tim zijn redelijk neutraal.”

Benieuwd welke ene jongensnaam verdwijnt? 

Bron: rtlnieuws.nl