Het RS-virus: bijna alle kinderen krijgen het vóórdat ze 2 jaar worden
Het RS virus: je hoort er zoveel over. Maar wat is het nu echt? En wat kun je het beste doen? Want dat het voor hele jonge kinderen gevaarlijk kan zijn, dat is zeker.
Het RIVM meldt het volgende over het virus: ‘Het RSrespiratoir syncytieel-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. RS-virus is een afkorting voor respiratoir syncytieel virus. Bijna alle kinderen krijgen in het eerste levensjaar een infectie met dit virus. Het virus komt met name in de winter voor.’
‘De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Een eerste infectie op baby- en peuterleeftijd kan ernstig verlopen en gepaard gaan met koorts, benauwdheid door ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of longontsteking. Daarnaast kan een RS-virusinfectie oorontsteking bij kinderen veroorzaken.’ Bijna alle kinderen onder de twee jaar komen met het virus in contact. In Nederland komen ongeveer 100 van de 1000 zieke baby’s (10%) bij de huisarts vanwege een RSV-infectie. Daarvan worden 10 baby’s (10%) in het ziekenhuis opgenomen. Hiervan komt één baby (10%) op intensive care (ICintensive care) terecht.
Volg je moederinstinct
Het kan gevaarlijk zijn voor hele jonge kinderen of baby’s die te vroeg zijn geboren en het in de eerste weken van hun leven krijgen. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf, behalve dus bij de risicogroep van kinderen jonger dan 1 maand.
Overleg met een huisarts is raadzaam wanneer:
- Iemand erg benauwd is;
- Iemand hoge koorts heeft (hoger dan 39 graden);
- Iemand langer dan 3 dagen koorts heeft;
- Een kind jonger dan 3 maanden koorts heeft;
- Kinderen tot 1 jaar niet goed drinken of eten.
Twijfel dan nooit, maar ga gelijk naar de dokter en volg je moederinstinct. Die heeft bijna altijd gelijk.