RIVM meldt grootste toename apenpokken tot nu toe: is het voor jonge kinderen gevaarlijk?
Bang dat je kinderen apenpokken hebben? De apenpokken: je leest en hoort erover. Maar wat zijn het nu precies en is het voor jonge kinderen ook gevaarlijk?
Het aantal bevestigde gevallen van apenpokkenvirus in Nederland is met 101 gestegen naar 503. Dat blijkt maandag uit cijfers van het RIVM. Het is de grootste toename tot nu toe. De officiële term van de ziekte is monkeypox. In vrijwel alle GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst-regio’s zijn er mensen positief getest op monkeypox. Het grootste deel van de besmettingen is gemeld in Amsterdam, gevolgd door de regio Haaglanden.
Apenpokken kinderen
Twijfel je of je kind last heeft van de apenpokken? In principe kan iedereen dit virus oplopen, op elke leeftijd: dus ook baby’s, dreumesen en peuters. Maar de kans op apenpokken in deze doelgroep is niet heel groot, omdat het met name rondgaat tussen volwassen homoseksuele mannen. Kinderen met blaasjes of dit soort vlekjes hebben meestal waterpokken, je hoeft hiervoor niet naar je (huis)arts of GGD. Neem alleen direct (telefonisch) contact op met je (huis)arts als je kind contact heeft gehad met iemand bij wie apenpokken is vastgesteld of als je de afgelopen 3 weken in Centraal of West-Afrika bent geweest.
Het RIVM verwacht overigens niet dat de apenpokken grootschalig zullen verspreiden in Nederland, daarom zijn er nog geen landelijke campagnes tegen gestart. Ze richten zich wel op de LHTB-community rond de Gay Pride in Amsterdam, omdat daar meer mensen uit de hoogrisicodoelgroep rondlopen.