‘Is het raar dat ik mijn dochter op school samen met haar klasgenootjes laat douchen?’

24.04.2024 20:03

Christina heeft een dochter, Mikaela, van 14 jaar. Ze zit in de tweede klas van de middelbare school en na de gymles douchen alle kinderen samen. Natuurlijk de jongens apart van de meisjes, maar toch, alle meiden onder één douche. Op die leeftijd. Mikaela wil het absoluut niet, samen douchen met haar klasgenootjes. Maar ze moet van haar moeder.

En Christina twijfelt nu aan haar keuze: ‘Is het raar dat ik mijn dochter op school samen met haar klasgenootjes laat douchen? Ik vind dat heel normaal en geen big deal, maar mijn dochter maakt er een groot probleem van.

Ze vindt dat ze minder ver is qua ontwikkeling en nou ja, de puberteit. Dus de groei van borsten en dat soort dingen. Daardoor voelt ze zich onzeker. We kregen een brief van school dat douchen na de gymles verplicht is. Anders ruiken de leerlingen de hele dag naar zweet, na het sporten. En dus vind ik dat mijn kind ook gewoon mee moet doen met de regels. Het is ook gewoon hygiënisch. Maar ze is in alle staten en is boos op mij. Ik heb haar verplicht tot het douchen met de rest van meiden uit haar klas, en ze zei dat ze werd uitgelachen door twee andere meiden.

Ja, weet je: dat is niets nieuws. Meiden die elkaar plagen. En weet je, het voelde gewoon als het juiste om te doen. Gewoon hop, meedoen met de hele klas. Je hoeft je nergens voor te schamen, zei ik nog tegen haar. Maar ik voel me nu wel schuldig naar mijn kind toe. Heb ik er slecht aan gedaan om haar mee te laten doen? Moet ik echt de school een mail sturen waarin ik vertel dat mijn dochter niet mee hoeft te douchen van ons? Of moet ze hier gewoon even doorheen, hoe vervelend het ook voor haar kan voelen?’

Reacties van anderen op douchen op school

Het zorgt voor veel reacties op social media. Voorstanders van het gezamenlijk douchen op school benadrukken vaak de praktische voordelen ervan. In veel landen is het gebruikelijk dat kinderen na lichamelijke activiteiten, zoals gymlessen of sportevenementen, gezamenlijk douchen om zich op te frissen en hygiënisch te blijven. Aan de andere kant uiten sommige ouders zorgen over de privacy en het comfort van hun kinderen bij gezamenlijk douchen. Vooral tijdens de puberteit kan het voor kinderen een gevoelige kwestie zijn om zich naakt te vertonen voor hun leeftijdsgenoten, en sommigen kunnen zich ongemakkelijk voelen bij deze situatie. Het is belangrijk om het recht op privacy van kinderen te respecteren en hun comfortniveau serieus te nemen. ‘Luister naar je eigen kind, kom op zeg!’.

‘Het is belangrijk dat ouders openlijk communiceren met hun kinderen en met de school om ervoor te zorgen dat de behoeften en comfort van alle leerlingen worden gerespecteerd. Het uiteindelijke doel moet zijn om een ​​veilige, ondersteunende en inclusieve omgeving te creëren waarin alle kinderen zich kunnen ontwikkelen en gedijen.’

In Nederland zijn er geen specifieke landelijke regels die voorschrijven of kinderen verplicht zijn om op school te douchen na lichamelijke activiteiten zoals gymlessen. Het beleid met betrekking tot douchen op school kan variëren afhankelijk van de school, de schoolleiding, en soms zelfs per individuele leraar.

Bron: Motherly