Postnatale depletie: als je als moeder altijd doodmoe bent

30.06.2023 10:09
postnatale depletie

Natuurlijk: moeheid en moederschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je slaapt minder goed dan voordat je kinderen had, je wordt vaker wakker en je hebt minder tijd voor jezelf. Toch maakt dit voor de meeste moeders helemaal niets uit; het is best te doen. Wat nou als je er altijd hélemaal doorheen zit? Dan kan het zijn dat je last hebt van postnatale depletie – compleet uitgeblust zijn door het moederschap. 

Nu denk je misschien: ja duh, na zo’n bevalling ben je gewoon moe. Maar postnatale depletie gaat niet over die periode – het gaat juist over de maanden, soms jaren na de bevalling.

Wat is postnatale depletie?

Schrik niet van de cijfers; volgens de Australische arts die met de term postnatale depletie kwam, lijdt zo’n 50 procent van de moeders hieraan. Volgens deze arts, Oscar Serralach, is deze staat van zijn een optelsom van verschillende factoren; 24/7 moeder zijn, huishouden, borstvoeding geven, gebroken nacht, werk en in sommige gevallen ook nog eens een zware bevalling moeten verwerken.

LEES OOK: De 5 slaapfouten die bijna alle (vermoeide) ouders met een baby maken

Symptomen

Postnatale depletie ontstaat volgens de arts vooral als je na de bevalling niet genoeg tijd neemt om je lichaam en geest te laten herstellen. Hoe herken je het?

– Altijd uitgeput

– Insomnia

– Laag libido

– Snel geïrriteerd

– Vergeetachtig en problemen met concentreren

– Snel ziek, door een zwam immuunsysteem

– Als je er al heel lang mee rondloopt, kun je ook nierproblemen, galblaasproblemen of depressie krijgen

Wat kun ertegen doen?

Hoe lang je er al last van hebt, maakt niet uit. Er is altijd wat aan te doen. Wat je kunt doen?

– Meer tijd voor jezelf

– Minder koffie, cola en andere cafeïnehoudende drankjes

– Laat je bloed controleren

– Schakel professionele hulp in