De kracht van knuffelen: “Zonder aanraking had deze premature tweeling het niet gered”

26.08.2023 07:00
kracht knuffelen Chris Christo – Worcester Telegram & Gazette

Het is ongelooflijk hoeveel er kan gebeuren dankzij een simpele aanraking. Als je je ellendig voelt, kan iets simpels zoals een hand op de schouder, een knuffel of stilletjes elkaars hand vasthouden een diepgaand effect hebben. En 20 jaar geleden bracht een simpele aanraking een enorm wonder met zich mee voor de tweelingzussen Kyrie en Brielle.

De tweeling werd 12 weken te vroeg geboren, elk met een gewicht van slechts twee pond. De artsen gingen onmiddellijk aan de slag om deze kleine baby’s elke kans te geven om buiten de baarmoeder te overleven. Ze plaatsten elk meisje in haar eigen couveuse, in een poging om ze te beschermen tegen kruisinfecties. Kyrie werd sterker, maar Brielle ging de andere kant op. Ze had moeite met ademhalen en kwam niet aan in gewicht.

Premature tweeling

De toestand van Brielle verslechterde tot het kritiek werd. Haar zuurstofniveau was gevaarlijk laag en ze lag naar adem te happen terwijl haar kleine lichaam blauw werd. Haar hartslag ging steeds sneller en hoe hard de artsen ook probeerden, het leek erop dat ze haar toestand niet onder controle konden krijgen. Iedereen bereidde zich voor op het ergste.

Verpleegster Gayle Kasparian was nog niet bereid om op te geven. Ze vroeg toestemming aan de ouders om iets te proberen wat tegen de ziekenhuisregels in de VS was, maar wat in Europa werd toegepast. Met toestemming plaatste ze Kyrie in dezelfde couveuse, naast haar worstelende zus. Wat er daarna gebeurde, schreef geschiedenis waar vandaag de dag nog steeds over wordt gesproken.

Kracht van knuffelen

Brielle nestelde zich dichter bij haar zus, en er vond een wonder plaats. Bijna direct vertraagde Brielle’s hartslag naar normaal en begon ze stabiel te worden. Haar zuurstofniveaus, die gevaarlijk laag waren, stabiliseerden en ze kon gemakkelijker te ademen. Fotograaf Chris Christo van de Worcester Telegram & Gazette was toevallig in het ziekenhuis aanwezig en nam de inmiddels beroemde foto van wat vaak de “levensreddende omhelzing” tussen de tweelingzusjes wordt genoemd.

Vanaf dat moment ging het steeds beter met Brielle. Nadat het ziekenhuis hen had ontslagen, bleven hun ouders de meisjes in hetzelfde bed houden, zelfs vijf jaar later.

‘Kangaroo-care’

De hartverwarmende foto werd gedeeld op het internet en was te zien in Life Magazine en Reader’s Digest. Maar naast ontroering, had het verhaal van de tweeling ook invloed op de medische wereld. Het geloof in de kracht van aanraking werd versterkt. De University of Massachusetts Memorial plaatste ongeveer 100 sets premature meerlingen (zoals tweelingen, drielingen, etc.) in dezelfde couveuse, en er werd geen enkel geval van infectie gemeld bij de pasgeborenen. “Kangaroo care” – een methode van langdurig huid-op-huidcontact met moeders of primaire verzorgers – wordt tegenwoordig gebruikt op veel kraamafdelingen.

Wat betreft de tweeling, ze zijn nu 20 jaar oud en bereiden zich voor om af te studeren aan de universiteit. De twee zijn nog steeds erg hecht en knuffelen elkaar regelmatig. Nu je weet hoeveel kracht er schuilt in aanraking, kijk om je heen of je iemand kent die wel een knuffel kan gebruiken!

Credit: LifeNews
Bron: godvine