Oneerlijk: na de bevalling verliezen moeders vier keer meer slaap dan vaders

04.05.2023 09:07
slaap moeders

Als je besluit voor kinderen te gaan, zijn er twee dingen waar je gegarandeerd rekening mee moet houden: een bevalling is geen pretje en als de baby er net is, slaap je veel minder goed. Maar dat vrouwen daar veel meer last van hebben dan mannen? Da’s gewoon oneerlijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen na de bevalling vier keer (!) zo veel slaap verliezen als mannen. 

Uit dat zelfde onderzoek komt naar voren dat vrouwen zo’n zes jaar nodig hebben om weer terug te komen op hun oude slaapniveau. Waarom moeders slechter slapen dan vaders? Omdat het merendeel van de moeders nog steeds een grotere verantwoordelijkheid in de zorg voor de kinderen draagt, dan vaders.

Het onderzoek is gedaan door Emma Sleep en Mom Inc., een community voor werkende moeders. Sanne Nout, oprichter van die laatstgenoemde organisatie, zegt hierover: “Moeders vinden het vaak moeilijk om slaap in te halen. In hun nieuwe rol als moeder trekken ze allerlei taken naar zich toe, vaak zonder met hun partner te overleggen wie verantwoordelijk is voor welke onderdelen in de zorg van het kind en het huishouden. Daardoor ontstaat vaak slaapgebrek.” Ze vervolgt: “In de praktijk zien we ook dat het negatieve effect van slaaptekort enorme invloed heeft op hoe je als moeder bent én hoe je functioneert op het werk. Terwijl bijna niemand gebruikmaakt van het recht op extra rusttijd tijdens de zwangerschap en tot zes maanden na de bevalling. Waarom doen we dat niet massaal? We willen doorbreken dat moeders slaapgebrek maar voor lief moeten nemen.”

Beter slapen voor moeders

Hoe zorg je er nou voor dat je beter slaapt als moeder? Tja, praten, praten, praten met je partner. Maak duidelijke afspraken en verdeel de taken eerlijk. Verder zijn het vast de dingen die je al weet: drink minder cafeïne, ga een uurtje vroeger naar bed om wat extra slaap te pakken, pak ’s avonds een boek in plaats van scrollen op je telefoon of kijken naar de tv – zo slaap je in ieder geval dieper.

Bron: LINDA.