Obesitas aanpakken: ‘Kinderen kunnen nu vanaf 13 jaar een maagverkleining krijgen’

09.02.2023 21:05

Overgewicht is een groot probleem. Steeds meer kinderen groeien op achter een scherm, bewegen te weinig en eten te ongezond. Niet alleen in Nederland, maar in heel de wereld.

En daarom heeft Amerika haar richtlijnen voor maagverkleiningen aangepast.

De A.A.P. (American Academy of Pediatrics) presenteerde in Amerika een nieuwe richtlijn voor alle kinderen die daar te maken hebben met obesitas. Vanaf 12 jaar kunnen kinderen in de VS medicatie krijgen en vanaf 13 jaar mogen ze een maagverkleining. Dat is jong, maar nodig, vindt de organisatie. In Nederland gebeurt dit niet zo snel, daar wordt eerst veel langere tijd gekeken naar de leefstijl en of daar niet meer in aan te passen is. Gezonder eten, meer sporten, minder stilzitten… Allemaal factoren die bijdragen aan een fittere toekomst van onze jeugd. In Nederland komen officieel alleen kinderen met gezondheidsproblemen en een BMI van 35 of 40 in aanmerking voor een eventuele maagverkleining

Niet de schuld van de ouders

Waar ligt de kern van het probleem? “Het begint en eindigt met leefstijl. Daar moet echt meer geld voor komen, want als je dat goed doet kom je misschien wel niet aan opereren toe”, vertelt Anita Vreugdenhil, hoogleraar en kinderarts maag-lever-darmziekten van het Maastricht UMC+, aan RTL Nieuws.  “Soms weten ouders niet goed wat wel en niet gezond is, maar er kunnen ook psychische of genetische aanleidingen zijn”, legt ze uit. De kinderarts ziet in haar praktijk veel kinderen lijden onder hun overgewicht. “Ze worden veel vaker gepest, dat heeft een enorme impact op hun ontwikkeling. We moeten als maatschappij gaan inzien dat obesitas geen kwestie van minder eten is. Het is een chronische ziekte.”

Daarnaast is er meer aandacht nodig voor kinderen en jongeren met overgewicht. Ze moeten meer coaching en begeleiding kunnen krijgen dat door hun verzekering vergoed wordt, zodat ze leren om te gaan met hun aandoening en leren hoe ze anders kunnen gaan leven.

Bron: RTL Nieuws